Viering 175 jaar Spes Nostra Heule ingezet

175 jaar Spes Nostra valt ook samen met de bouw van een nieuwe vleugel. Pastoor Seynaeve mocht de werf inzegenen. © Foto NOM
Redactie KW

In feite is het pas in 2016 dat het 175 jaar geleden is dat de huidige middelbare school Spes Nostra Heule in de Mellestraat van start ging, maar de viering van het jubileumjaar werd zaterdag al feestelijk ingezet. Dat gebeurde met een dankviering in de Sint-Eutropiuskerk en een academische zitting.

Het contrast tussen de oude, nog haast 19de-eeuws aandoende feestzaal van de school en wervelende manier waarop de academische plechtigheid in elkaar gestoken was, bleek groot. Toespraken werden afgewisseld door zang met een gelegenheidskoor van een leerkrachte en flitsende filmpjes die boordevol humor de verschillen tussen 175 jaar geleden en vandaag in de verf zetten.

‘Leeren, kind, is plicht en gunste. Leeren leeven d’hoogste kunste!’

In de toespraken kregen in het bijzonder de Zusters van Liefde veel lof toegezwaaid: uit het mosterdzaadje dat zij hebben gezaaid, is de moderne huidige campus met bijna duizend leerlingen gegroeid. De geest van Spes Nostra kan nog altijd niet beter worden uitgedrukt dan de spreuk die in een vloer is gebeiteld: ‘Leeren, kind, is plicht en gunste. Leeren leeven d’hoogste kunste!’ Het diploma is belangrijk, maar leerlingen klaarstomen voor ‘het leven’ is dat evenzeer. Op de aansluitende receptie met ook veel oud-leerkrachten werden uiteraard volop herinneringen opgehaald.

De school kreeg met haar 175ste verjaardag toevallig een ‘geschenk’. Bijna 15 jaar na het indienen van de plannen werden eindelijk de subsidies goedgekeurd voor een nieuwbouw. Het gaat om een investering van 4 miljoen euro. Zopas zijn de panden waar die moet komen gesloopt. Voor de eerstesteenlegging was het nog net te vroeg, maar pastoor Seynaeve mocht wel de werf inzegenen.

(NOM)

Bij de startviering van 175 jaar Spes Nostra waren ook de vroegere directeurs en directieleden aanwezig. Op de foto zien we bovenaan Stefaan Misschaert, Patrick Verfaillie en Nest Six. Onderaan: Jeanne De Vlieghere (97!), Pieter Dhuyvetter, Jacques Oosterlynck, Heidi Denys en Frederik Tack.
Bij de startviering van 175 jaar Spes Nostra waren ook de vroegere directeurs en directieleden aanwezig. Op de foto zien we bovenaan Stefaan Misschaert, Patrick Verfaillie en Nest Six. Onderaan: Jeanne De Vlieghere (97!), Pieter Dhuyvetter, Jacques Oosterlynck, Heidi Denys en Frederik Tack.© Foto NOM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier