VIDEO Meense Jeugdbewegingen voeren actie voor betere lokalen

Redactie KW

Naar schatting 70 jongeren van Chiro, KSA en Scouts wilden hiermee druk zetten op het stadsbestuur om meer geld vrij te maken voor de vernieuwing en het onderhoud van de jeugdlokalen.

Voor aanvang van de gemeenteraad voerden verschillende jeugdbewegingen een actie voor het stadhuis. Naar schatting 70 jongeren van Chiro, KSA en Scouts wilden hiermee druk zetten op het stadsbestuur om meer geld vrij te maken voor de vernieuwing en het onderhoud van de jeugdlokalen. Volgens Dries Berteloot van KSA Menen doet het bestuur steeds beloftes, maar is er nog niets concreets toegezegd. “Vele van de lokalen die de jeugdbewegingen in eigen beheer hebben zijn dringend aan vernieuwing toe. Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor de Scouts en Chiro Menen, de Chiro van Rekkem en de Chiro van Lauwe. Er werd 150.000 euro beloofd maar het is niet duidelijk waar die naar toe gaan. Met deze stille actie vragen we meer duidelijkheid.”

https://www.youtube.com/watch?v=2gEnVVjxTvA

Ook Wouter Mertens van VZW Bouw Oskaarke, de organisatie die zich inzet om Chiro Oskaarke van Lauwe nieuwe lokalen te bezorgen, tekende present. Uiteindelijk komt het erop neer dat de vraag heel wat groter is dan het aanbod. We vrezen dat de bedragen zoals nu voorzien, heel ontoereikend zijn voor de plannen van de verschillende jeugdbewegingen. En zonder de steun van de stad lukt het niet.”

Schepen Van jeugd Griet Vanryckegem (N-VA) sprak de jeugd toe en loofde hun inzet om zelf op zoek te gaan naar de nodige fondsen. Ze garandeerde de jeugdbewegingen dat het schepencollege binnen de eerstkomende maanden zou bepalen welke som zou vrijgemaakt worden en voor wie. In samenspraak met de jeugdraad, waar de nood het hoogst is en op basis van al dan niet concrete bouwplannen zal de subsidie uitgekeerd worden.

Daarop werden de actievoerders uitgenodigd naar de gemeenteraad. Geduldig wachtten de jongeren binnen, de meesten buiten de raadszaal, tot de eerste vraag werd gesteld. Tommy Porte (Open VLD) vroeg naar garanties zodat de jeugdbewegingen hun bouwplannen kunnen uitvoeren. “Vanuit de jeugdraad kwam er een advies aan het schepencollege, met de vraag om de investeringssubsidie voor jeugdbewegingen met eigen lokalen fors op te trekken”, zei Kasper Vandecasteele (SP.A/Groen). “Ook wordt er gevraagd om het beloofde bedrag van 150 000 euro niet gelijk te verdelen, zoals oorspronkelijk gepland, maar om dat toe te kennen aan die jeugdbeweging met de hoogste nood. Verder vraagt de jeugdraad aan het stadsbestuur om te garanderen dat de vier resterende jeugdbewegingen ook de nodige subsidie kunnen ontvangen tegen 2024. In totaal gaat dit om een bedrag van 950.000 euro.”

Schepen Griet Vanryckegem (N-VA) vroeg geduld tot in april, dan wordt duidelijker hoeveel budget kan vrijgemaakt worden, en voor wie.

(SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier