VIDEO: KSA Noordzeegouw viert 90ste verjaardag met duizenden KSA’ers in Ieper

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Ieper kleurde op dinsdag 1 mei blauw en oranje voor de Gouwdag+ van KSA Noordzeegouw, die meteen de gelegenheid aangreep om haar 90ste verjaardag te vieren. KSA Noordzeegouw, de koepelorganisatie van 64 KSA-groepen in West-Vlaanderen, organiseerde een grote speldag die eindigde met een spetterend slotmoment op de Grote Markt.

Ruim 4.500 jongeren van alle KSA-groepen van KSA Noordzeegouw zakten af naar de Vredesstad. De dag startte om 9.45 uur met een verhalend kader, waarbij Moeder Aarde aan haar vijf kinderen de aardbol schonk en hen de boodschap gaf dat ze er iets moois moeten van maken. Elk van de kinderen interpreteert deze boodschap anders waardoor de kinderen hierover ruziën en graaizuchtig worden. Moeder Aarde ziet dit gebeuren en verscheurt van verdriet.

Wakker voor Vrede

“De aanzet voor de organisatie voor deze bijzondere KSA-dag kwam er vanuit een oproep op een van de Vredeswakes in Langemark-Poelkapelle”, zegt woordvoerder Laurens De Loof van KSA Noordzeegouw. “Onder het motto ‘Wakker voor vrede’ werden parochies, organisaties, scholen en ook jeugdbewegingen gestimuleerd om actief werk te maken van vrede en een initiatief rond vrede in te richten. Met KSA Noordzeegouw zijn we ingegaan op deze oproep. We zagen echter bijkomende redenen om in 2018 al onze KSA-leden bijeen te brengen. In dat jaar vieren we onze 90ste verjaardag en een Gouwdag voor alle leden leek ons een ideale gelegenheid om met KSA positief in beeld te komen.”

VIDEO: KSA Noordzeegouw viert 90ste verjaardag met duizenden KSA'ers in Ieper

Er werden activiteiten per ban of leeftijdsgroep georganiseerd over de hele stad en daarbuiten. “Zo werden de vestingen ingenomen, het Tortelbos, het Minneplein, Posthoornwijk, de Grote Markt, de terreinen aan de Fenix…”, vervolgt Laurens. “Een team van vrijwilligers startte al ruim een jaar geleden met de voorbereidingen van dit groots evenement. Het vorig evenement met dergelijke omvang dateert van 2002. Toen organiseerde KSA Noordzeegouw een Gouwdag voor haar 75-jarig bestaan in Roeselare.”

Een team van vrijwilligers startte al ruim een jaar geleden met de voorbereidingen van dit groots evenement

Er was ook een kleine tentoonstelling in het Vleeshuis over de geschiedenis van KSA Noordzeegouw, georganiseerd door de archiefgroep Altijd Jarig van KSA Noordzeegouw. “KSA is in West-Vlaanderen gestart op 30 september 1928 door Karel Dubois in opdracht van bisschop Waffelaert”, zegt Eric Colenbier van de archiefgroep Altijd Jarig. “Veel KSA-groepen zijn uit of naast studentengilden ontstaan, wat maakt dat hun historische wortels verder reiken dan die van VKSJ-groepen. Na de oorlog noemde West-Vlaanderen zich KSA Noordzeegouw (NZG). Tegen de bedoeling van de nationale fusie van KSA en VKSJ in 1977-’78 in, bleven KSA Noordzeegouw en VKSJ West apart werken. In 2010 verhuisden ze samen naar het huidige secretariaat in Gullegem. Vandaag (2018) telt Noordzeegouw 9.995 leden, gespreid over 64 groepen (4 meisjes-, 26 jongens- en 35 gemengde groepen), die nog steeds bonden worden genoemd.”

VIDEO: KSA Noordzeegouw viert 90ste verjaardag met duizenden KSA'ers in Ieper

Sympathisanten, ouders en oud-KSA’ers waren welkom op het slotmoment om 15.30 uur op de Grote Markt. Na de apotheose van het verhalend kader volgde nog een Vredeswake met als speciale gast West-Vlaams bisschop Lode Aerts. In zijn speech legde hij de link tussen de KSA en Jezus. “Echte vrede kan je nooit met geweld opleggen“, aldus de monseigneur. “Je kan de ander niet dwingen, maar je kan wel zelf een mens van vrede worden. Dat lukt nog het best als er een ander in je leven komt, die je aanvaardt zoals je bent. Beste KSA’ers, ik wens dat jullie in die vrede met elkaar omgaan: in spel en ontspanning, in het leiding geven en in het zorg dragen.”

Daarna volgde nog een spetterend feest met veel toeters, bellen, confetti, slingers en livemuziek van De Bende om de 90ste verjaardag van KSA Noordzeegouw te vieren, waarna alle KSA’ers omstreeks 17 uur weer huiswaarts mochten keren.

https://www.youtube.com/watch?v=lhh93jGYfb8

(TOGH – foto’s/video TOGH)

Bekijk hier nog meer foto’s van de Gouwdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier