Vicaris Filip Debruyne ereburger van Torhout

© Johan Sabbe
Redactie KW

Zaterdagavond werd in het stadhuis de titel van ‘Ereburger van Torhout’ toegekend aan onderwijsvicaris Filip Debruyne, die momenteel in Brugge woont. Dat gebeurde in aanwezigheid van minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Filip Debruyne is pas de derde ereburger van de stad. De twee anderen zijn Karel Steyaert (journalist Karel Van Wijnendaele) en Jacques Delors (ex-voorzitter van de Europese Commissie).

Voor lerarenopleiding gestreden

In 1978 werd priester Filip Debruyne benoemd tot docent aan de Torhoutse normaalschool. In 1988 werd hij rector van de hogeschool en algemeen directeur van het toenmalige Sint-Jozefsinstituut (later uitgebreid tot de huidige Scholengroep Sint-Rembert).

“Tot 1996 is hij erin geslaagd om Torhout verder uit te bouwen tot een belangrijke onderwijsstad”, aldus burgemeester Norbert De Cuyper. “Vanaf 1990 heeft hij hard moeten strijden om de lerarenopleiding in Torhout te behouden. Hij heeft dat met verbetenheid gedaan en is in zijn opzet geslaagd. In 1995 was de dreiging van een mogelijke verhuizing definitief afgewend. We zijn hem daar heel dankbaar voor.”

Starcke tronck, altyd jonck

Ook minister Crevits had woorden van lof. “Torhout springt zuinig met het ereburgerschap om”, zei ze. “De titel is voor Filip Debruyne meer dan verdiend. Ik voel me vereerd als onderwijsminister de uitreiking hier in mijn eigen stad te kunnen meemaken. De vicaris heeft het motto van de lerarenopleiding ‘Starke tronck, altyd jonck” in de praktijk gebracht.”

De nieuwe ereburger mocht een gepersonaliseerd kunstwerk van de Torhoutse kunstenaar Raf Tanghe in ontvangst nemen, destijds leerkracht aan de lerarenopleiding Katho-Reno.

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier