Verdient jouw school een groenere speelplaats, dan is dit je kans

20/11/15 om 09:29 - Bijgewerkt om 09:29

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) maakt werk van meer groene speelplaatsen en gaat daar ook de nodige budgetten voor vrijmaken.

Verdient jouw school een groenere speelplaats, dan is dit je kans

Van een groene speelplaats gesproken: die van de basisschool Capucienenstraat in Ieper werd tijdens de krokusvakantie omgetoverd van een grijze stenen vloer tot een kunstgrasspeelplaats. © a-HV

De minister voorziet 100.000 euro om de komende maanden in 25 scholen bomen, planten en duurzame speeltuigen te plaatsen, staat vrijdag in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Recent onderzoek van de KU Leuven en de vzw Kind & Samenleving wijst uit dat kinderen tot de helft minder buiten spelen dan in de jaren '80. Nochtans is ravotten in de natuur erg belangrijk voor hun fysieke en sociale ontwikkeling. Dat de Vlaamse speelplaatsen vaak saai, verhard en zelden open zijn voor gebruik door de buurt, helpt niet.

Daarom wil Schauvliege meer gras, struiken, houten schommels en boomhutten op de pleintjes. Ouderraden kunnen vanaf half december voorstellen indienen. De 25 leukste en natuurvriendelijkste projecten krijgen 4.000 euro voor de aanleg van hun groene speelplaats. Daarbovenop doneert KBC, als partner van het project, nog eens 1.000 euro voor professionele begeleiding bij onder meer de keuze van planten. "Wie zijn nieuwe plein ook openstelt buiten de schooluren en toegankelijk maakt voor personen met een handicap, heeft alvast een streepje voor", luidt het in de krant.

(Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!