Verbouwingswerken in De Biesweide in Beselare zorgen voor tijdelijke speelplaats op straat

Redactie KW

Een uitzonderlijke situatie vraagt om een uitzonderlijke aanpak. Dat is in ieder geval het geval voor basisschool De Biesweide waar de speelplaats door de afbraak en bouw van verschillende delen van de school nu deel uitmaakt van de werf.

Het was voor het schoolbestuur niet eenvoudig om een oplossing te vinden, maar na overleg met de gemeente komt er een tijdelijke speelplaats… op straat.

Daar er alsmaar meer leerlingen bij komen sedert het ontstaan van de wijk De Warande en doordat de oude gebouwen uit 1927 niet meer voldeden aan de normen, koos het bestuur van De Biesweide voor nieuwbouw. Die komt er in verschillende fasen. Vorig jaar ging als eerste het oude sanitair blok tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuw gebouw. Op 1 september wordt dat in gebruik genomen.

“Hierin komt een bureel, het secretariaat, een leraarskamer, een sanitair blok, de keuken, de eetzaal en boven vier lokalen met een heel open structuur”, legt directrice Katrien Demuijnck, uit. Dit gebouw neemt een deel van de vroegere speelplaats in.

Werfmateriaal

Aan de overkant van de speelplaats verdween ondertussen een tweede gebouw en voor een derde gebouwtje, dat voorlopig dienst doet als opslagruimte, zijn de laatste dagen geteld. Later komt er opnieuw meer ruimte om te spelen, maar de eerstkomende maanden wordt die plaats ingenomen voor het werfmateriaal dat er komt voor de opbouw van het recentste stuk van de school. “In het gebouw, dat dateert van 1992 en waar nu drie kleuterklassen en de gymzaal zijn, wordt het gebouw uitgebreid en opgebouwd. Er komt een kleuterklas bij en een verdiep met nog een aantal klassen”, vertelt Katrien.

Om de veiligheid te garanderen voor de kinderen kan de gymzaal een tijd niet gebruikt worden en omdat er werfmateriaal komt op de speelplaats van het lager en van de kleuterafdeling, kunnen de kinderen daar een tijd niet terecht om te spelen. “Zolang er gewerkt wordt, gaat de lagere afdeling gymmen in de gemeentelijke sporthal in de Geluwestraat”, legt Katrien uit. “De kleuters kunnen hier nog gymmen. We hebben heel lang gepraat over alle mogelijkheden om de kinderen te kunnen laten spelen. Eén van de creatieve mogelijkheden was om de kinderen op het dak te laten spelen, maar tijdens de gesprekken met de gemeente, kwamen we tot de conclusie dat de kinderen best op straat kunnen spelen. De gemeente en de politie hebben de zaken behartigd om dit vlot te doen verlopen.”

Overlast beperken

Een deel van de Kloosterlaan en een stuk van de parking bij buitenschoolse opvang Bondgenootje wordt afgezet voor alle verkeer. Daar hebben de kinderen alle ruimte om zich tussen de lessen door, uit te leven. “We beseffen dat het een inspanning zal vragen van de buurt, maar we doen ons best om de overlast tot een minimum te beperken”, verklaart de directrice. Het doorgaand verkeer zal een blokje om moeten rijden langs de Steenmolenlaan en de Warden Oomlaan en een aantal parkeerplaatsen in de Kloosterlaan zullen tijdelijk weg vallen, maar ook daarvoor heeft de directrice een mogelijke oplossing. “Nu de straat toch helemaal afgesloten wordt, kunnen de auto’s misschien voorbij de afsluiting aan beide kanten in een soort van visgraatstructuur parkeren. Zo zijn er opnieuw meer parkeerplaatsen.”

(DL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier