“Vekba krijgt nieuwe naam”

De Vekba start het schooljaar met een nieuwe directrice aan het stuur. Terwijl de leerlingen hard van hun zomervakantie genoten, werkte Marjolijn Roets hard om de school te leren kennen. “We slaan de bladzijde om en kiezen ervoor om de Vekba een nieuwe naam te geven. Met het hele team zijn we klaar om een nieuwe, positieve start te nemen”, is de kersverse directrice enthousiast.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school.

Het was alweer van 1995 – met zuster Renaat – geleden dat de Vekba nog eens een vrouwelijke directrice aan het hoofd had. Daarna volgden Jef Deceuninck en Johan Logghe. “Ik heb al van verschillende mensen gehoord dat ze blij zijn dat er weer eens een vrouwelijke directrice is”, glimlacht het kersverse schoolhoofd. De in Torhout wonende Marjolijn Roets (43) mocht op vrijdag 1 september 340 nieuwe gezichten verwelkomen in de Vekba. “Ik ben begin juli gestart en heb er een punt van gemaakt om alle leerkrachten en collega’s uit het team te leren kennen. Dat vond ik heel belangrijk. Nu moet ik inderdaad nog alle kinderen leren kennen. Dat wordt ongetwijfeld een van mijn grootste uitdagingen”, beseft Marjolijn.

Nieuwe start

In de zomervakantie maakte ze vooral tijd om de werking van de school en zoals eerder gezegd ook het team te leren kennen. “Ik wou weten waar we als team naartoe willen en het doet me deugd, dat ik vooral heel gemotiveerde mensen heb leren kennen, die allemaal werk willen maken van een positieve start.”

“Ik denk dat je nergens in België vindt wat je hier in Aartrijke vindt”

De Vekba – afkorting voor Vrije Eigentijdse Katholieke Basisschool Aartrijke – krijgt binnenkort ook een nieuwe, échte naam. Die wordt bekendgemaakt op het schoolfeest, dat op het einde van het schooljaar plaatsheeft. “De vraag kwam niet per se vanuit de Scholengroep Sint-Rembert, waartoe de school sinds juni behoort. De vraag kwam van alle kanten, ook van de ouders. Het is de bedoeling dat we ook de ouders en de leerlingen betrekken in dat proces en dat we dan als schoolteam de uiteindelijke beslissing nemen… Verder gaan we ook de schoolvisie eens grondig doornemen. We slaan een bladzijde om, dus hoort dat er zeker bij. We behouden uiteraard wat goed is en we zullen ernaar streven om voor elk kind de best mogelijke kwaliteit te bieden. Dit alles met respect voor het kind, de ouders, de leerkracht én de school. In de loop van het jaar zullen we ook de werking van de school bekijken. Daar is voorlopig niets aan veranderd.”

Positieve indruk

Tot ze directrice van de Vekba werd, was Marjolijn nog nooit in de school geweest. Haar eerste indrukken zijn alvast positief. “Alleen al de infrastructuur van deze school is prachtig. Ik denk dat je nergens in België vindt wat je hier in Aartrijke vindt”, vervolgt Marjolijn, die tot eind vorig schooljaar als zorgcoördinator in basisschool Ten Parke in Torhout werkte. “Ik ben blij dat ik directrice mag zijn van een school waar de kinderen als peuters binnenkomen en er na het zesde leerjaar weer buiten stappen. Dat we aan heel dat traject mee kunnen helpen bouwen. Ik ben ook blij dat ik met een team mag werken dat vooruit wil en dat hard blééf werken ondanks de vele zaken die gebeurd zijn. Ik zag hoe gemotiveerd de collega’s hier de laatste twee weken hard werkten in de klassen. Iedereen heeft er duidelijk zin in. Het is mijn grootste wens om er allen samen voor te gaan”, besluit Marjolijn enthousiast.