Vakbonden gemeenschapsinstelling De Zande dreigen met acties na vertrek directeur

27/07/17 om 09:19 - Bijgewerkt om 13:35

Het gemeenschappelijk vakbondsfront in de gemeenschapsinstelling De Zande, met campussen in Ruiselede, Beernem en Wingene, is misnoegd na het vertrek van hun directeur. Zij eisen een onderhoud met Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en dreigen met acties.

Vakbonden gemeenschapsinstelling De Zande dreigen met acties na vertrek directeur

Een beeld van de campus in Wingene. © BELGA

"Het personeel van gemeenschapsinstelling De Zande reageert geschokt op de beslissing dat hun directeur moet vertrekken na het annuleren van het recente examen van algemeen directeur binnen het Agentschap Jongerenwelzijn. De dienstdoende algemeen directeur was nochtans eerste laureaat van de twee onderdelen van de bevorderingsprocedure", aldus het vakbondsfront.

Wispelturig beleid

Volgens de bonden leverde de directeur de voorbije jaren goed werk af en had het personeel het volle vertrouwen in de plaatselijke directie. "Het personeel van de gemeenschapsinstellingen, gesteund door de drie representatieve vakbonden, is ervan overtuigd dat goed functionerende maar kritische directieleden door het hoofdbestuur monddood gemaakt worden. Deze repressieve actie is meteen een signaal aan alle andere procesdirecteurs en het personeel in het algemeen om voortaan gedwee het wispelturige beleid van Brussel te volgen", oordelen de bonden streng. Ze vragen dat op de beslissing wordt teruggekomen. "Aangezien de administrateur-generaal van Jongerenwelzijn meegedeeld heeft dat hij bij zijn beslissing blijft, vragen we een dringend onderhoud met de bevoegde minister. Zo niet, zijn acties onvermijdelijk."

Gesprek met minister

Een onderhoud met de minister lijkt niet meteen aan de orde. Hij opteert voor een gesprek met het Agentschap Jongerenwelzijn. Dat zegt Lucien Rahoens, afdelingshoofd ondersteuningscentra en sociale dienst jeugdrechtbank, van het Agentschap. Die willen zeker de dialoog aangaan. Of de beslissing nog kan teruggeschroefd worden, daar wil het Agentschap voorlopig niet op ingaan. Het kabinet van minister Vandeurzen bevestigt dat ook zij open staan voor een gesprek mocht het overleg met het Agentschap Jongerenwelzijn niet meteen iets opleveren. "Ook wij zijn bereid om dit met u in nader overleg op te nemen, maar u begrijpt dat we graag eerst de gesprekken met de personeelsleden en het agentschap Jongerenwelzijn afwachten en deze de volle kans op slagen te geven", liet het kabinet weten aan de vakbonden van De Zande.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!