VABI laat je in Roeselare kennismaken met vergeten groenten

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

In VABI hebben ze nu een historische moestuin. Daarbij is er vooral aandacht voor vergeten groenten zoals zeekool, ijskruid en molsla.

Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober opent het VABI, het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut in Roeselare, hun historische moestuin voor het grote publiek. Leerkrachten en leerlingen van de afdeling tuinbouw zochten de afgelopen maanden uit welke groenten men kweekte tijdens de Eerste Wereldoorlog en legden een bijzondere moestuin aan.

In totaal ontdek je er 42 groenten die grotendeels in de vergetelheid zijn geraakt. “Wie kent er bijvoorbeeld (nog) zeekool, ijskruid en molsla?”, klinkt het. “Dit is onze manier om de Eerste Wereldoorlog te herdenken. We baseerden ons op een boek uit het begin van de twintigste eeuw van tuinbouwleraar Emiel Stappaerts uit Vilvoorde. Daarin vonden we veel groenten die toen vaak gekweekt werden, maar nu in onbruik zijn geraakt.”

Wie een kijkje wil nemen kan op beide dagen van 14 tot 17 uur in de school terecht. Komend weekend is er ook Cook of Munt in Roeselare. Daarbij gaan Roeselaarse chefs aan de slag met vergeten groenten.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier