UGent koopt eerste eigendom in West-Vlaanderen in Kortrijk

Op de terreinen van Houthandel Lagae in Kortrijk moet er parking voorzien worden. © EDB
Redactie KW

Net voor de stad Kortrijk toelating gaf aan Howest voor het gebruik van de verharde oppervlaktes van houthandel Lagae als parkeerzone keurde de raad van bestuur van UGent de aankoop van een stuk grond van Howest op een deel van de site van diezelfde houthandel goed.

“De beslissing voor de aankoop illustreert het engagement van UGent in de provincie West-Vlaanderen”, aldus Carl Devos van UGent. Howest kocht de gronden van Houthandel Lagae om er parking te voorzien voor studenten en personeel, maar ook voor de buurtbewoners. Volgens Arne Vandendriessche, schepen van Gebouwen in Kortrijk, werd de aangevraagde bouwvergunning van Howest aangevochten door de buurt, omdat de buurtbewoners vreesden dat de studenten de bestaande parkeerplaatsen zouden innemen. “Daarom staat er in de bouwvergunning dat er parking moet worden voorzien op de terreinen van Houthandel Lagae. Het is niet de bedoeling om de druk te verhogen in en rond de Magdalenastraat en de Graaf Karel de Goedelaan, maar dat het mobiliteitsprobleem er wordt verholpen”, aldus de schepen, die bij de goedkeuring voor het gebruik als parkeerterrein nog niets afwist van de aankoop van een deel van de site door UGent.

Nieuw masterplan

Op de raad van bestuur van 28 maart van UGent werd de basisbeslissing genomen om tot de aankoop van een deel van de site van Houthandel Lagae, die nu in eigendom is van Howest, over te gaan. “We kunnen nog weinig zeggen over de verdere invulling“, luidt het bij UGent. “Er zullen later op de gronden meerdere gebouwen gezet worden voor onderwijs- en onderzoeksinfrastructuur voor de studenten en medewerkers van de industriële wetenschappen van de campus. Samen met partners Howest en Stad Kortrijk zal er een nieuw masterplan voor de hele campusomgeving komen.” De Graaf Karel de Goedelaan, waar de hoofdingang zou zijn, zou de centrale as worden waarrond telkens een erf van de onderwijsinstelling zou komen. De hele buurt wordt in de globale visie opgenomen en het zal er op termijn heel aangenaam uitzien.”

Ook al in Brugge en Oostende

Op de terreinen van onder andere Houthandel Lagae zou er plaats zijn voor drie grote bouwinitiatieven. Een gebouw voor wetenschappelijk onderzoek zou op de achterzijde van het terrein komen. Langs de straat moet op termijn een gebouw komen dat uitstraling biedt aan de campus en in het bijzonder aan UGent. Er komt ook nog een derde gebouw. UGent werkt al langer samen met Howest en voorziet ook een budget om de labo’s van haar medewerkers in de gebouwen van Howest in Kortrijk te renoveren. Naast Kortrijk, waar er nu tot de aankoop zal overgegaan worden, maakt UGent op vandaag ook al gebruik van gebouwen in Brugge en Oostende.

Extra parkeerplaatsen

Deze week kreeg hogeschool Howest al de toelating voor het gebruik van de verharde oppervlaktes van Houthandel Lagae als tijdelijke parking. Zo wil de hogeschool op korte termijn al een oplossing bieden voor de parkeerdruk in de omgeving van de Graaf Karel de Goedelaan. “Door de aanleg van parking Appel, waar onze studenten en medewerkers momenteel geen gebruik van kunnen maken, werd de buurt bijkomend belast met parkeerders”, aldus communicatieverantwoordelijke Tom Delmotte. “Er kwam protest door de buurt op het voorstel van Parko om bewonersparkeren en betalend parkeren in te voeren in het gebied. We willen constructief meewerken aan een oplossing en wachten niet op het invoeren van eventueel bewonersparkeren door in een eerste fase 139 bijkomende parkeerplaatsen te voorzien voor Howeststudenten en personeel op de voormalige gronden van Houthandel Lagae die nu onze eigendom zijn. In een latere fase komen er 250 parkeerplaatsen. Volgens Lode De Geyter, algemeen directeur van Howest was een extra parking pas voorzien bij ingebruikname van de nieuwbouw, die intussen vertraging opliep. “We tonen met deze extra maatregel aan dat we als hogeshoool blijvende aandacht hebben voor onze leefomgeving.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier