Twintig innovatieve en klimaatbewuste STEM-projecten krijgen Vlaamse steun

Scholen die STEM koppelen met een blik op de klimaatproblematiek maakten kans op de steun van de Vlaamse overheid. © Hollandse Hoogte / Wiebe Kiestra Fotografie
Redactie KW

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits kent voor dit schooljaar subsidies toe aan 20 innovatieve STEM-projecten in West-Vlaanderen goed. De projecten passen in een oproep aan scholen uit het basis-, secundaire en volwassenenonderwijs om leerlingen, leerkrachten en externe partners te laten samenwerken aan een project om jongeren bewust te maken van de klimaatproblematiek.

Naast energiebesparende investeringen wil Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits met deze projecten werk maken van sensibilisering van leerkrachten, leerlingen en cursisten. Zij moeten allemaal klimaatambassadeurs worden. De klimaatuitdaging is bovendien een uitgelezen opportuniteit om de maatschappelijke relevantie van wetenschap en techniek op school te verduidelijken.

Daarom investeert minister Crevits 375.000 euro in 92 innovatieve projecten in heel Vlaanderen die STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) en klimaat aan elkaar koppelen. Het is daarmee ook één van de 11 klimaatmaatregelen die in de onderwijssector genomen worden om de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse regering te realiseren.

Innovatieve projecten

Scholen en centra uit het basis-, secundair en volwassenenonderwijs hadden tot 15 mei 2017 de tijd om hun dossier in te dienen. Twintig scholen uit West-Vlaanderen kregen nu de goedkeuring en subsidies voor hun projecten. Daarvan zijn er drie scholen uit het basisonderwijs en zeventien uit het secundair onderwijs. De twintig West-Vlaamse scholen krijgen samen net geen 64.000 euro subsidies.

Kortrijk is met zes scholen de absolute koploper in onze provincie

Concreet bijvoorbeeld zullen de leerlingen van het Koninklijk Atheneum campus de Reygaert uit Tielt zelf biokunststoffen maken om de afvalberg te verkleinen. In het Koninklijk Atheneum Centrum in Oostende installeert men kickstart-fietsen zodat leerlingen op die manier hun smartphones kunnen opladen. Ook in Waregem zal men met fietsen elektriciteit opwekken. Het zijn slechts enkele van de sprekende voorbeelden van de goedgekeurde innovatieve projecten.

Zes Kortrijke scholen

Kortrijk is met zes vertegenwoordigde scholen in de lijst de absolute koploper in onze provincie. Zo krijgen de Heulse scholen Spes Nostra en Athena campus Heule en de Kortrijkse Freinetschool ‘t vier en Rhizo1 elk 1.300 euro voor projecten rond duurzame mobiliteit, zero emissie en het meten van luchtkwaliteit. Rhizo afdeling Zorg krijgt 3.650 euro voor een tentoonstelling rond water: de rol van het water binnen het klimaat en enkele concrete acties. Buso Kouter krijgt 5.000 euro voor negen opleidingen met technieken die links hebben met het klimaat: het gaat onder meer over zuinig omspringen met kostbare energie, milieuvriendelijk leven en de ecologische voetafdruk verminderen.

“De verschillende disciplines van STEM kunnen voor de klimaatuitdaging een wezenlijk verschil maken” – Hilde Crevits

“Voor de klimaatuitdaging kunnen de verschillende disciplines van STEM zoals techniek, technologie en ingenieurswetenschappen een wezenlijk verschil maken”, verduidelijkt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. “Het is fantastisch om te zien dat scholen massaal op deze oproep hebben gereageerd met projecten waarbij ze via fietsen zelf elektriciteit opwekken of biokunststoffen maken. Op die manier maken jongeren kennis met de innovatieve aspecten van een toekomstig beroep of opleiding én worden ze bewust gemaakt van de klimaatproblematiek. Hiermee brengen we twee belangrijke en actuele thema’s samen.”

(OV/PVH)

De volledige lijst en de exacte bedragen die elke school krijgt, vindt u hieronder.

20170905 STEM klimaat WVL.PDF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier