Twijfels over de veiligheid van de Lichterveldse kunstacademie

In totaal volgen 61 kinderen les in de kunstacademie in de Statiestraat. © Foto Kurt
Redactie KW

N-VA-gemeenteraadsleden Sofie Steurbaut en Lieve Vanden Bussche maken zich na een bezoek ernstige zorgen over de toestand van het gebouw in de Statiestraat waar de kunstacademie gevestigd is. Onterecht, vinden schepen van Onderwijs Els Kindt en directeur Carl Segaert van de academie. “Maar dat er iets moet gebeuren met dat gebouw, lijdt geen twijfel”, klinkt het in koor.

Onlangs trokken Sofie Steurbaut en Lieve Vanden Bussche (N-VA), samen met een vertegenwoordiging van SOMM en CD&V, naar de kunstacademie in de Statiestraat om er de staat van het gebouw te inspecteren. “De toestand van het gebouw is echt verontrustend”, zegt Sofie Steurbaut. “Op het einde van de vorige legislatuur werd het woonhuis aangekocht. Sindsdien is er niets aan veranderd. Ooit waren er mooie muurschilderingen te zien en de statige trap is er nog altijd, maar er is nog geen enkele aanpassing gebeurd om het gebouw geschikt te maken voor zijn nieuwe functie. Integendeel.”

“Om te beginnen bevindt er zich asbest in de lambrisering. Dit is weliswaar gebonden, waardoor dit geen problemen hoeft te veroorzaken, maar hoe zijn kinderen? Ze stoten al gauw eens met hun stoel tegen de muur of zitten er aan te prutsen. Wat als ze dan aan asbest blootgesteld worden? Bovendien zijn er grote stabiliteitsproblemen, waardoor de leerlingen de bovenverdieping niet meer mogen betreden. Toen wij die wilden bekijken, moesten we ons verspreiden zodat het gewicht verdeeld werd over de hele verdieping. Kinderen gaan dan wel niet meer naar boven, maar de ruimte wordt wel nog betreden door de verantwoordelijken die er spullen stockeren.”

Vervallen

“Ik begrijp dat men dergelijke gebouwen wil behouden en bewaren”, vervolgt Steurbaut. “Maar iets kopen uit nostalgie en er vervolgens een functie voor zoeken, terwijl er een prijskaartje aan hangt dat zowel in aankoop als onderhoud onhoudbaar is, dat klopt niet. Het gebouw staat ondertussen al zes jaar te vervallen en men heeft nog geen enkel idee van waar men naartoe wil.”

Volgens schepen van Onderwijs Els Kindt (CD&V) is er zeker geen reden tot ongerustheid. “Het is een feit dat er iets met dat gebouw zal moeten gebeuren, maar dat is voor de volgende legislatuur”, luidt het. “Maar het is zeker niet waar dat de kinderen daar onveilig zijn. De kunstacademie is heel streng op het vlak van veiligheid en zou lessen in dat gebouw simpelweg niet toestaan mocht het niet veilig zijn.”

Carl Segaert, directeur van SASK Roeselare dat instaat voor de lessen, treedt de schepen bij. “Ik ben vooral blij dat we die twee klassen kunnen gebruiken, maar het pand is inderdaad niet ideaal. Ik denk dan ook dat de gemeente in de toekomst een andere oplossing zal zoeken. Er is volgens mij zeker geen sprake van een gebrek aan veiligheid. Op advies van de brandweer gebruiken we de bovenverdieping enkel om te stockeren. Kinderen mogen er dus niet komen. Van instortingsgevaar is er alvast geen sprake. Ik ben boven geweest en ik zou mogen springen op die vloer, nog zou ik er niet door zakken. Op dat vlak is er dus wat overbezorgdheid.”

Geen brandweerstand

Ook commandant Joost Vanderhaeghe van brandweerpost Lichtervelde maakt zich geen zorgen over de stabiliteit. “Daar heeft ons advies niks mee te maken”, zegt hij. “Het is zo dat er boven geen compartimentering is en dus ook geen brandweerstand. Bovendien is er geen brandtrap. Enkel daarom mogen kinderen niet naar boven. We hebben onlangs zelf nog een evacuatieoefening gedaan in de kunstacademie. Er wordt dus wel degelijk gewaakt over de veiligheid.”

(JVD/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier