Twee studenten uit Gullegem winnen Young Talent Electro-Mechanics

© Winnaars Sander Parmentier en Rinus Vandemoortele tussen Jean-Marie Nys van Emerson en presentator Dirk Denoyelle. (GF)
Redactie KW

Sander Parmentier en Rinus Vandemoortele, studenten uit Gullegem van de Hogeschool VIVES campus Kortrijk, hebben met hun bachelorproef de ‘Young Talent Electro-Mechanics’ gewonnen.

Thema van de bachelorproef van de twee studenten bachelor in de ontwerp- en productietechnologie was ‘Het ontwerp en het finaliseren van een puntlasmachine, startende van een prototype’.

Het eindwerk werd uitgevoerd in opdracht van en in samenwerking met Alliance International, fabrikant van commerciële en industriële wasserijapparatuur. Doel was om de achterwand van de wastrommel op de kuipmantel te puntlassen. Bij het manuele puntlassen was de uiteindelijk kwaliteit afhankelijk van hoe sterk de operator wel is. Daarom wou het bedrijf een automatische puntlasmachine en had het daarvoor al een ontwerp gemaakt.

Deksel opspannen en rechten

De auteurs hergebruikten het basisconcept van het opspannen en rechten van het deksel, maar het concept van de automatische puntlasmachine met correcte positionering van de verschillende trommeltypes ten opzichte van de puntlasmachine moest opnieuw ontworpen worden.

Door het op voorhand vlak opspannen van de bodem en dan monteren op de mantel vertoont het deksel bij de lascyclus praktisch geen vervorming. De puntlasmachine kan dus nauwkeuriger gepositioneerd worden. Dat laat toe de rollaslijn zo te positioneren dat de puntlassen buiten de laslijn liggen en niet nogmaals worden gelast. Dat geeft de garantie dat de rollasnaad waterdicht en lekvrij is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier