Twee Kortrijkse ploegen bij de winnaars van de Legowedstrijd

De STEM-klas van het Rhizo O.L.V. van Vlaanderen met achteraan Ryan Degrieck, Axel Deré, Mermoz Geirnaert, Wannes Van Dessel, Liam Depaemelaere, Ayoub Mafatih, Daan Theys, Thomas Baert, Olav Gryson-Modaert, Seppe Verbrugghe, Lukas Courtens, Robbe Keyngnaert, Naud Debusschere en leerkracht Davy Vandekerkhove. Vooraan zitten Manon Stubbe, Niki Vandorpe en Louise Deneckere. © GF
Redactie KW

Op zondag 26 november werd tijdens de Dag van de Wetenschap één van de regionale finales van de First Lego League georganiseerd in Vives Kortrijk. Met de Lego Mindstorms Ev3-robot moesten de deelnemende ploegen een aantal opdrachten uitvoeren. Twee Kortrijkse klassen nestelden zich met hun onderzoek in de prijzen.

In de categorie van de lagere scholen pakte een ploeg van vbs Sint-Paulus uit Kortrijk één van de drie finaleplaatsen. Zij mogen op 3 februari 2018 naar de Beneluxfinale in Nederland. Bij de middelbare scholen kreeg een ploeg van de STEMklas van het eerste jaar Rhizo Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen de titel voor het beste onderzoek. Ze vonden dat er teveel afvalwater verloren gaat en wilden nog iets doen met het water van de huizen dat naar het riool stroomt. Ze bouwden in de afvoerbuis een mini-waterkrachtcentrale die een gsm kan doen opladen.

Robot

De First Lego League is een wereldwijde wedstrijd waar 250.000 jongeren tussen 10 en 14 jaar uit 70 landen de rol van techniek en technologie onderzoeken. Dat doen ze aan de hand van verschillende opdrachten die zich focussen op het ontwerp en de bouw van een robot en het programmeren ervan. Dit jaar kaderden het opdrachten binnen het thema ‘hydrodynamics’, waar de leerlingen alles over water leerden: hoe ze aan water komen, het transporteren, gebruiken en afvoeren. Elk team voert een eigen onderzoek uit over de maatschappelijke rol van techniek en technologie. Wereldwijd waren er 28.000 teams, daarvan kwam er 44 uit Kortrijk.

(EDB – foto GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier