Torhoutse school lanceert wetenschappelijke STEM-opleiding voor eerstejaars

Redactie KW

Vanaf het schooljaar 2015-2016 kunnen alle eerstejaars secundair onderwijs van de Sint-Rembert scholengroep in Torhout en het Margareta-Maria-Instituut in Kortemark kiezen voor vijf STEM-wetenschapsuren.

De scholen stelden die optie donderdag voor. De lesuren moet jonge studenten warm maken voor technologie en wetenschap.

STEM is de afkorting voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. De scholengroep biedt met de opleiding als eerste school in West-Vlaanderen gehoor aan het STEM-Actieplan van de Vlaamse regering dat focust op meer aandacht voor onder meer technologie en wetenschappen in het onderwijs en bij jongeren. Bovendien biedt Sint-Rembert een antwoord op de groeiende wachtlijsten in steden en gemeenten voor techniekacademies die fors aan interesse winnen.

Alle eerstejaars kunnen intekenen op een pakket van vijf lesuren. Na het eerste jaar zullen de leerlingen in het tweede jaar kunnen kiezen voor de basisoptie “moderne wetenschappen- module STEM”, en ook daarna blijft STEM-didactiek aanwezig in verscheidene richtingen.

“Met het STEM-actieplan willen we aantrekkelijk STEM-onderwijs realiseren en meer aandacht vragen voor wiskunde, techniek en wetenschap. De STEM-initiatieven zijn gegroeid vanuit het onderwijsveld zelf. Dat is belangrijk om veranderingen teweeg te brengen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in een reactie op het initiatief. “Het is dan ook toe te juichen dat scholen hierop inspelen en op die manier de passie van jongeren voor STEM aanmoedigen”

Eerder konden scholen binnen datzelfde actieplan beroep doen op techniekcoaches die een STEM-programma voor scholen uitstippelen en recent bundelde minister Crevtis alle buitenschoolse techniekactiviteiten in het STEM Academie Netwerk.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier