Torhoutse Scholengroep Sint-Rembert start voor 20 miljoen euro bouwprojecten

18/10/16 om 11:03 - Bijgewerkt om 12:53

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft in Torhout de eerste steen gelegd voor nieuwe werkplaatsen, leslokalen en een speelplaats voor het VTI.

Torhoutse Scholengroep Sint-Rembert start voor 20 miljoen euro bouwprojecten

Minister Crevits drukte haar handpalm in de 'eerste steen'. © Foto JS

Het gaat om een investering van 5 miljoen euro. Het is de start van een reeks grootscheepse bouwprojecten van de Scholengroep Sint-Rembert met een kostenplaatje van in totaal 20 miljoen euro. Flink wat accommodatie van de Scholengroep Sint-Rembert ondergaat de komende jaren een gedaanteverwisseling. De sinds lang geplande bouwprojecten worden in fasen gerealiseerd, die nu snel op elkaar zullen volgen.

Handpalm in beton drukken

Het eerste project is dat van het VTI in de Papebrugstraat. De oude ateliers mechanica en automechanica, die intussen al gesloopt zijn, worden vervangen door een nieuwbouw met werkplaatsen, ruime leslokalen en een speelplaats. De nieuwbouw bestrijkt een oppervlakte van bijna 4.100 m². De Vlaamse overheid subsidieert 3 miljoen van de kostprijs van 5 miljoen euro. Aan het VTI lopen bijna zeshonderd leerlingen school en werken om en bij de 130 leerkrachten.

"Nooit wordt technisch en wetenschappelijk onderwijs zo tastbaar als wanneer er een grote bouwwerf op de eigen speelplaats ligt", aldus minister Crevits in haar toespraak. "Voor de directie en de leraren zijn de nieuwe gebouwen de ideale locatie om jongeren op te leiden tot specialisten op technisch en wetenschappelijk vlak."

De eerstesteenlegging was origineel opgevat. De minister werd gevraagd om de palm van haar hand in een plaat met verse beton te drukken. Ook onder andere algemeen directeur Ann Stael van de Scholengroep Sint-Rembert, voorzitter van de raad van bestuur Carlos Raedt en VTI-directeur Dirk Lamote deden dat.

Minister Crevits is oud-leerling

De Scholengroep Sint-Rembert heeft zoals gezegd een resem bouwprojecten op stapel staan. Onder andere de nieuwbouw Marie Moke in de Spinneschoolstraat (voor het VLTI en het Technisch instituut Sint-Vincentius), een gloednieuw schoolrestaurant voor 2.000 eters nabij het kruispunt van de Viaductstraat met de Papebrugstraat en een prachtig, ietwat futuristisch sportcomplex.

"Zo sluit de Scholengroep Sint-Rembert aan bij de inhaalbeweging voor schoolinfrastructuur die Vlaanderen momenteel realiseert", zei minister Crevits nog. "Nog nooit werd er zoveel geïnvesteerd in scholenbouw en nog nooit werden er zoveel nieuwe scholen geopend."

De eerstesteenlegging had een bijzonder kantje voor de Torhoutse minister, want ze is oud-leerling van de Scholengroep Sint-Rembert. Ze was in het secundair onderwijs zelfs klasgenote van de huidige algemeen directeur Ann Stael.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!