Torhoutse academie nu ook erkend als kunstacademie

Minister van Onderwijs Hilde Crevits: tevreden dat de Torhoutse academie nu ook als kunstacademie erkend is. © Foto JS
Johan Sabbe

Goed nieuws voor de Torhoutse Academie voor Muziek, Woordkunst en Dans. Ze wordt vanaf nu ook als kunstacademie erkend. Dat heeft de Vlaamse regering op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits zopas beslist. Bovendien mogen enkele academies uit het deeltijds kunstonderwijs hun aanbod vanaf komend schooljaar uitbreiden.

Door de nieuwe programmaties bouwt Vlaanderen het aanbod van deeltijds kunstonderwijs verder uit. “Op die manier wordt er meer continuïteit geboden aan de leerlingen in de academies”, zegt minister Crevits.

Goed nieuws voor diverse West-Vlaamse academies

In Torhout, waar de minister ook titelvoerend burgemeester is, ontstaat er dankzij de programmatie beeldende kunst een klavertje vier. Momenteel is het in de genoemde stad al mogelijk om muziek, woordkunst en dansopleiding te volgen en daar komt nu beeldende kunst als vierde pijler bij.

De politieke wind laat nog meer goed nieuws uit Brussel overwaaien, want tien academies, waaronder een aantal West-Vlaamse, krijgen nieuwe programmaties deeltijds kunstonderwijs. Zo mag de Torhoutse academie voortaan de hogere graad van de studierichting dans organiseren (optie hedendaagse dans). De Kunstacademie van Zwevegem krijgt dan weer de optie stemvorming in de middelbare graad van de studierichting muziek. En voor de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in Poperinge zijn de opties zang en vocaal ensemble in de hogere graad van de studierichting muziek goedgekeurd. In de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten in Roeselare ten slotte geeft Vlaanderen groen licht voor de optie hedendaagse dans in de hogere graad van de studierichting dans.

De Andere Academie kan in de nieuwe kunstacademie terecht

Torhout heeft op het vlak van beeldende kunst een lange traditie met De Andere Academie. Die academie biedt mensen met een beperking een opleiding beeldende kunst aan. Nu de stedelijke academie erkend wordt als veertiende kunstacademie in Vlaanderen, kunnen de cursisten van De Andere Academie terecht in de kunstacademie voor de opleiding beeldende kunst. Dat sluit perfect aan bij het inclusief onderwijs.

De Torhoutse schepen van Onderwijs en Cultuur Lieselotte Denolf is tevreden. “We ontvangen de cursisten van De Andere Academie met open armen”, zegt ze. “Na jaren vrijwilligerswerk kan De Andere Academie aansluiten bij een officiële structuur en is de toekomst van de cursisten verzekerd. Met een afdeling beeldende kunst bepaal je mee de ruggengraat van de cultuur in je stad. We kijken uit naar geschoolde kunstenaars die – samen met de muzikanten, de woordkunstenaars en de dansers – Torhout nog levendiger zullen maken.”

Opleiding in dezelfde academie kunnen vervolgen

“Alle goedkeuringen zijn het gevolg van het toestaan van afwijkingen op de tijdelijke programmatiestop”, legt Hilde Crevits uit. “Er worden uitzonderingen toegestaan op basis van studiecontinuïteit voor leerlingen jonger dan 18 jaar. Na het afwerken van een opleiding in een bepaalde graad moeten jongeren in staat zijn om hun opleiding voort te zetten in een volgende graad zonder dat ze daarvoor van school hoeven te veranderen. Met het nieuwe decreet deeltijds kunstonderwijs, dat in voege treedt op 1 september 2018, zal het niet langer nodig zijn om aanvragen voor uitbreiding van de programmatie te doen, maar zal dat automatisch gebeuren. Op die manier wordt de planlast verminderd.”

Jaar na jaar stijgt het aantal leerlingen in de academies in Vlaanderen. “Het deeltijds kunstonderwijs is een unieke opleidingsvorm”, vindt de minister. “Leerlingen van alle leeftijden kiezen er bewust voor om in hun vrije tijd een kunstopleiding te volgen. Kunstonderwijs is een extra troef voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling. Het verbreedt de blik, een belangrijke vaardigheid in een snel veranderende samenleving. Bovendien heeft deelnemen aan deeltijds kunstonderwijs een positief effect op het studiesucces in het hoger onderwijs. Het goedgekeurde bijkomende aanbod geeft de leerlingen de garantie dat ze hun opleiding in dezelfde academie kunnen vervolgen en afmaken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier