Torhoutenaar Hans Maton genomineerd voor beste leraar Nederlands

14/04/17 om 12:17 - Bijgewerkt om 12:57

De Torhoutse leraar Hans Maton, die zondag 60 jaar wordt en aan zijn veertigste en allerlaatste schooljaar toe is, behoort tot de twaalf genomineerden voor de titel van 'Beste leraar Nederlands 2017 van België en Nederland'.

Torhoutenaar Hans Maton genomineerd voor beste leraar Nederlands

Hans Maton in zijn vertrouwde Middenschool Sint-Rembert in Torhout. © Foto JS

Hans woont op het domein van het Diocesaan Centrum Groenhove in de Bosdreef in Torhout, waar hij resident is. Oorspronkelijk is hij uit Tielt afkomstig, maar al zijn hele onderwijsloopbaan geeft hij les in Torhout. Hij startte in september 1977 aan wat vroeger het Sint-Jozefsinstituut heette, maar nu de Middenschool Sint-Rembert is, behorend tot de gelijknamige scholengroep.

Dankzij een klas uit het eerste jaar

De wedstrijd Beste leraar Nederlands 2017 van België en Nederland gaat uit van de radioprogramma's De bende van Annemie van VRT Radio 1 in Vlaanderen en De Taalstaat van NPO Radio 1 in het Nederlandse Hilversum. Een van de eerstejaarsklassen waarin Hans lesgeeft, klas 101 C, had over de competitie gehoord en overstelpte de twee radiozenders met e-mails om hun geliefde leraar Nederlands te nomineren voor de titel. Zonder dat de man in kwestie op de hoogte was. Wel zat klassenleraar en leerkracht Latijn Inge Van Melkebeek mee in het complot.

Vanuit Hilversum in de ether

"In de laatste week vóór de paasvakantie kreeg ik plots een zekere Bart Kool aan de lijn", doet leraar Hans zijn verhaal. "Hij bleek de regisseur van het programma De Taalstaat op de Nederlandse radiozender te zijn. Hij meldde me dat ik bij de twaalf genomineerden voor beste leraar Nederlands van de Lage Landen was. Ik wist even niet wat me overkwam. Er zijn duizenden leerkrachten met minstens evenveel verdiensten als ik. De man vroeg me om een les te komen bijwonen, maar dat kon niet, want er waren examens bezig. Ik heb hem toen verteld dat we hadden bijgedragen aan een project in het Diocesaan Centrum Groenhove, waarbij gedichten van onze leerlingen door kalligrafen tot kunstwerkjes waren veredeld. Gedichten over de Groote Oorlog en de bloedige aanslagen van vorig jaar in Zaventem en Maalbeek. Hij vond de insteek met de gedichten heel interessant, kwam vanuit Nederland naar Torhout en liet enkele leerlingen hun poëzie voor zijn programma De Taalstaat voorlezen."

Straks te horen op Radio 1

Bovendien werd Hans samen met vier leerlingen naar de radiostudio in Hilversum uitgenodigd voor een interview naar aanleiding van zijn nominatie. Die vier leerlingen uit klas 101 C waren Lotte De Weert, Floor Vandamme, Julie Debou en Dali Buzurtanova. Het werd een onvergetelijke dag: rechtstreeks de ether in.

Daarmee is de kous nog niet af, want op dinsdag 18 april mag Hans met een aantal andere leerlingen naar de VRT-studio's in Brussel om er in het programma De bende van Annemie aan de luisteraars van Radio 1 zijn verhaal te doen.

Straks zal een deskundige jury de supergenomineerden onder de twaalf leerkrachten kiezen en vervolgens kan het publiek stemmen wie de eindlaureaat wordt. "Winnen is voor mij niet het belangrijkste", klinkt Hans bescheiden. "Dit is sowieso een prachtig slot van mijn onderwijsloopbaan. Ik draag mijn nominatie op aan de vele leerkrachten die vol idealisme lesgeven."

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!