Toch meer leerlingen voor het technisch onderwijs

Redactie KW

Het aantal leerlingen dat kiest voor het technisch onderwijs is verhoudingsgewijs lichtjes toegenomen.

In West-Vlaanderen kiezen net geen 40 procent van de leerlingen in het secundair onderwijs voor een opleiding in een zogenoemde STEM-richting (Science, Technology, Engineering and Mathematics, kortom techniek en wetenschappen). Dat is iets meer dan het jaar ervoor. Al blijft de toename al met al heel bescheiden.

“Vooral bij de inschrijvingen van meisjes in die zogenoemde techniek-wetenschappen-richtingen is nog heel wat groei mogelijk. Slechts goed 20 procent van het totaal aantal meisjes in de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs kiest voor een zuivere techniek-wetenschappen-richting. Bij jongens is dat meer dan helft, ruim 56 procent”, zegt Sabine Poleyn, Vlaams volksvertegenwoordiger die het probleem van de instroom naar het technisch onderwijs al jaren op de voet volgt.

In onze provincie is de vraag naar technici minstens zo groot als elders in Vlaanderen, maar uit de cijfers blijkt niet dat hier meer mensen dan elders kiezen voor een technische opleiding.

“De volgende Vlaamse regering zal het actieplan voor technisch-wetenschappelijke opleidingen verder moeten uitwerken. In het belang van onze economische groei hier”, zegt Sabine Poleyn.

De cijfers.

West-Vlaanderen: 39,6 procent aantal leerlingen dat kiest voor een STEM-richting

Vlaams-Brabant: 40,6 procent

Limburg: 40,3 procent

Oost-Vlaanderen: 39, 1 procent

Antwerpen: 37,8 procent

Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 37,8 procent

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier