Tieltse kinderen steken koppen bij elkaar voor betere buurt

De kinderen van de wijk mochten hun zegje doen over wat er beter kan. © LDW
Redactie KW

Een laatstejaarsstudente sociaal-cultureel werk organiseerde voor haar bachelorproef een analyse van de wijk Zwartegevel-Dierdonk.

De kinderen van wijk Zwartegevel-Dierdonk in Tielt konden twee woensdagnamiddagen in het Buurthuis Koersplein terecht om er hun zegje te doen over de wijk waarin ze wonen. Vooral de speeltoestellen, het voetbalveld en afval kwamen aan bod.

Marlies Marichael, laatstejaarsstudente Sociaal-Cultureel Werk aan HoGent, organiseerde een wijkanalyse voor haar bachelorproef. Twaalf kinderen uit de wijk nam deel. “Deze wijk is een plek met heel wat jonge kinderen”, vertelt Marlies, die zelf afkomstig is uit Tielt. “Aan de hand van de meningen van de kinderen heb ik een filmpje samengesteld om hun ideeën eens te tonen.” Het gemeentebestuur krijgt het filmpje alvast te zien, zodat de burgemeester en schepenen een beter zicht krijgen op wat leeft bij het jonge volkje.

Container op het Koersplein

Elyne Meulenbergs is sinds augustus vorig jaar opbouwwerkster in de wijk. Zij zorgt met Buurthuis Koersplein voor een omgeving waar kinderen samen kunnen spelen, maar ook hun huiswerk kunnen maken. “Ik wil nog veel meer initiatieven op poten zetten, ook voor de jongeren en ouders uit de buurt”, vertelt Elyne. “De wijkanalyse heeft ons alvast veel geleerd. Zo willen de kinderen nog meer activiteiten in het buurthuis. Ze klagen ook over een container die al heel lang het Koersplein inneemt, maar ook de speeltoestellen in het park zijn een probleem. Die zijn oud en kapot en zijn niet meegegroeid met de kinderen.”

Ook het net rond het voetbalplein is intussen stuk gegaan, waardoor de voetballen van de kinderen op het veld van de boer terechtkomen. “Daarnaast blijken er wel wat problemen te zijn met afval en ligt er een gevaarlijke diepe put aan de Geluwestraat.”

(LDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier