Tiegemnaar regisseert War of Poppies

Redactie KW

Op 30 april vindt in het Guldensporencollege campus Groeninge in Kortrijk de projectdag WO I plaats. Ludwig Poignie uit Tiegem schreef honderden uren aan het spektakel en neemt ook de regie voor zijn rekening.

Hij krijgt ook assistentie van Stefaan Demerie, toneelkompaan van Lust in ‘t Schone in Ingooigem.

Tijdens een rondgang in de school doen 300 deelnemers, leerlingen van het zesde leerjaar van de basisscholen, een 15-tal locaties aan waarop 266 leerlingen van de eerste graad de Wereldoorlog op een beklijvende manier evoceren. De hele school wordt bij het project betrokken. “De evocaties worden door de leerlingen op twee locaties in de school gespeeld. Elk zet een bepaalde situatie uit de Eerste Wereldoorlog in de kijker. Denk maar aan generaal Haig, de Rote Baron, de Kortrijkse duivengevangenis, de shellshock of John Mc Gray. De vreselijke ellende, het hartzeer van de achterblijver, de gevolgen van de bombardementen”, somt bedenker en regisseur Ludwig Poignie op.

Tijdens de evocatie kunnen de deelnemers door een vraag op te lossen een Poppy verdienen die ze op de centrale post aan een eigen Menenpoort kunnen hangen. Op het einde van de actie hangt die Menenpoort vol met 600 kleine Poppies. Een slotspektakel sluit het hele gebeuren af en tot slot laten 600 jonge mensen ballonnen op met aan elke ballon hun eigen vredesboodschap. “Eigenlijk een smeekbede tot vrede die over heel Europa verspreid wordt”, aldus Ludwig Poignie die zich met volle overgave op het project stortte. Er is ook gezorgd voor een digitaal vredesforum dat mensen van over heel Europa samenbrengt om over vrede te discussiëren. De opmerkelijkste taferelen zullen wel de shellshockpatiënt zijn of het interview met generaal Haig. Ook Lannoo droeg zijn steentje bij door het ontwikkelen van een speciale cd-rom met getuigenissen uit de Eerste Wereldoorlog. De projectdag vindt plaats op 30 april van 9 tot 11.30 uur voor de zesdeklasserrs en vanaf 19 uur voor ouders en leerkrachten.

(WDA – foto WDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier