Tabletspel over bijen voorgesteld op het Natuurfestival in De Panne

Bart Vandepoele en Bruno Remaut zijn de architecten van het nieuwe tabletspel HiveLife. © Foto RLV
Redactie KW

Tijdens het Natuurfestival gaat het tabletspel ‘HiveLife’ in première. “Met deze app, die later gratis te downloaden is, komt men spelenderwijs meer te weten over de leefwereld en de problemen van de bijen, hommels, wespen en zweefvliegen”, aldus educatief medewerker voor het departement Leefmilieu Natuur en Energie (LNE) Bruno Remaut, die samen met zijn collega Bart Vandepoele het idee lanceerde en het spel inhoudelijk vorm gaf.

‘HiveLife’ is een tabletspel waarin hoofdzakelijk bijen de hoofdrol spelen. “Deze diertjes zorgen voor de bestuiving en de instandhouding van onze ecosystemen”, legt Bruno Remaut uit. “De bij wordt als voorbeeld genomen. Als we mensen kunnen aanzetten om zich minder vijandig tegenover de bijen op te stellen, dan profiteren alle andere planten en dieren daar ook automatisch van.”

Bijen en milieu

“We hebben voor de bij als centrale figuur gekozen omdat dit diertje bij ons ook voor andere initiatieven in de kijker wordt geplaatst. Zo organiseert de Vlaamse overheid begin juni jaarlijks een ‘Week van de bij’ en loopt er in De Nachtegaal nog tot en met het weekend van het natuurfestival een tentoonstelling over bijen.”

“Het tabletspel gaat niet over de bijen ‘an sich’ maar wel over het milieu waarin ze voorkomen”, vervolgt de educatief medewerker. “Op een heel leuke en speelse manier komen kinderen en volwassenen via het spel te weten waarom ze bijen niet hoeven te verdelgen of wat ze thuis voor de bijen kunnen doen bij voorbeeld. Het spel wordt gespeeld met vier bijen, een wesp en een zweefvlieg. Eerst leert men de diertjes kennen, waarna het spel effectief van start gaat.” De bedoeling is het diertje een jaar te laten overleven door voldoende stuifmeel en nectar te verzamelen. Dat gebeurt door vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren.

Tijdens het spel leert men zo onder andere welke de goede en minder goede bijenplanten zijn, wat goed is voor de bij zelf en wat wij kunnen doen om de bijenpopulatie in stand te helpen houden.

“Dit najaar zal de app gratis te downloaden zijn”

“Iedere keer dat je het spel speelt, krijg je andere opdrachten voorgeschoteld”, besluit de medebedenker van de app. “Het spel is dus nooit identiek. Het is volledig in 3D uitgewerkt door de firma Bazookas uit Brugge en je kan het met verscheidene tablets samen spelen.”

“Nog dit najaar zal de app gratis te downloaden zijn. Het spel is eigenlijk bestemd voor iedereen die in bijen geïnteresseerd is. We mikken dus op een erg ruim publiek. Zo kan het bijenspel gespeeld worden binnen het gezin, maar ook in scholen kan het een toegevoegde waarde aan het lesgebeuren geven, net als tijdens bijeenkomsten van jeugdbewegingen.”

(RLV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier