Streetpark Luxaplast in Marke opent met dans, muziek en grafitti

Achteraan staan v.l.n.r. schepen van Jeugd Bert Herrewyn, Stan Postmus (Concrete Matters), Tibo Breyne, Griffhin Deschijnck, Wolf Casier, Lenny Demuynck, Gill Blondeel en Wout Vandevyver. Vooraan zien we v.l.n.r. Bert Dusselier (JC Tranzit), Bieke Vertriest (JC Tranzit), Minh Tri Ha, Warre Carron en Vuong Ha. © EDB
Redactie KW

Op zaterdag 21 april vindt de opening van Streetpark Luxaplast plaats. Het streetpark wordt volledig vernieuwd en kreeg daarvoor een budget van 90.000 euro.

Samen met het skatepark van Kooigem is de vroegere Luxaplast, onder de brug aan de Overzetweg het oudste van Kortrijk.

“Het bestaat sinds 2000”, vertelt Bert Herrewyn, Schepen van Jeugd. “Van een heel basic park is het door de jaren geëvolueerd naar twee zones. De elementen bleven echter losstaand, waren versleten en voldeden niet meer aan de veiligheidsnormen. Alles moet nu ook vastgezet worden.”

In drie zones

Met een budget van 90.000 euro komt er nu een streetpark in drie zones. “Bijna de volledige ruimte onder de brug wordt benut en er komen drie zones. We kozen voor duurzame materialen, voornamelijk in beton. Dat gaat langer mee.” Voor de aanpassing van het streetpark werden de jongeren tijdens verschillende inspraakmomenten betrokken. Toen de firma Concrete Matters uit Amsterdam geselecteerd was als uitvoerder van het betonwerk volgde nog eens een inspraakmoment om de details uit te werken.

Spine blijft

Alle toestellen zijn weg en er komen nieuwe in de plaats, met uitzondering van de spine die al bestond. “Aanvankelijk zou die ook verdwijnen, maar de jongeren vonden dit zonde. Daarom werd hij behouden en opgeknapt door het jongerenatelier met duurzaam hout uit Italië in plaats van het vroegere mdf. Tijdens de renovatie van het streetpark werden ook enkele ongemakken zoals waterinsijpeling door de brug weggenomen door het Agentschap Wegen en Verkeer, die de toelating verleende voor het Streetpark onder de brug.”

Opening

Een streetpark richt zich vooral op het nabootsen van de straat waar er op een veilige manier – en dus niet tussen het verkeer – op geoefend kan worden. “Met de renovatie van Streetpark Luxaplast staan nu alle Kortrijkse street- en skateparken op punt“, aldus Bert Herrewyn. “Het richt zich tot skaters, bladers, bikers en de laatste jaren is vooral ook de step erbij gekomen.”

Op de opening van 21 april is het streetpark door iedereen te gebruiken van 13 tot 20 uur. Er is muziek, drank, een wedstrijd voor de beste truc en ArtKor komt nieuwe grafitti aanbrengen op de pilaren van de brug. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier