Streetpark in Marke wordt stevig onder handen genomen

© GF
Redactie KW

Het streetpark onder de brug aan Luxaplast in Marke is al langer aan vernieuwing toe. Om de veiligheid van de gebruikers te kunnen garanderen, wordt het park opnieuw ingericht met betonnen elementen. Stad Kortrijk maakt 90.000 euro vrij voor de heropfrissing.

Samen met het park in Kooigem is het streetpark aan Luxaplast het oudste skatepark in Kortrijk. Het park wordt sinds 2000 door skaters, bikers en steppers gebruikt en maakte daarbij al een hele evolutie door. Zo ging het van één zone naar twee zones en breidde het streetpark zowel qua gebruik als qua infrastructuur uit.

Gestart met een aantal ‘ambachtelijke’ installaties, groeide de site al snel uit naar een omgeving met verschillende losstaande elementen en een spine-ramp. Veiligheidsnormen veranderen, slijtage treedt op en de losstaande elementen voldoen niet meer. Zo wordt er nu gekozen voor een alternatief met vaste constructies in beton en wordt de site uitgebreid van twee naar drie zones.

Samen met gebruikers

Maar wat verandert er nu precies? “Het overgrote deel van de toestellen worden weggenomen en vervangen door betonnen elementen“, legt schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A) uit. “De bestaande spine-ramp is populair bij de gebruikers en wordt gerenoveerd met een duurzame houtsoort en geplaatst op de nieuwe derde zone. We blijven werk maken van onze infrastructuur voor skaters, bladers, bikers en steppers. Alles samen, Luxaplast inbegrepen, investeerden we 320.600 euro in deze vormen van Urban Sports.”

Het ontwerp van het park kwam tot stand in samenwerking met de gebruikers. In februari 2017 werden alle skaters, bikers en steppers ter plaatse uitgenodigd om hun droombeelden over het toekomstig park te verhalen. “Een tiental plannen van jongeren tussen 12 en 25 jaar vormden het resultaat. Hierop baseerde RampAffairz – dezelfde ontwerper en bouwer van de skate-infrastructuur in het Urban Sports Park – zich voor het voorontwerp. De jongeren verfijnden daarna mee de plannen tot het definitieve ontwerp.”

Feestelijke opening

De werken zijn vorige week gestart en nemen een vijftal weken in beslag. Daarna krijgt het beton nog een droogperiode tot de opening. De opening vindt plaats op zaterdag 21 april. “Meteen het ideale moment voor een wedstrijd waarbij skaters, bikers en steppers hun beste ‘trick’ aan de jury laten zien. Daarbij hoort de nodige muziek, een graffiti-jam en een aansluitende receptie voor gebruikers, omwonenden en geïnteresseerden”, besluit de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier