Stad Kortrijk is eerste ‘Geletterde Gemeente’ van West-Vlaanderen

De stad Kortrijk kreeg het label uit handen van Carl Vereecke, gedeputeerde van onderwijs, en enkele Kortrijkse cursisten. © OV
Redactie KW

Op een regenachtige avondmarkt op de Heulse Tinekesfeesten overhandigde gedeputeerde Carl Vereecke namens de provincie West-Vlaanderen het label ‘Geletterde Gemeente’ aan burgemeester Vincent Van Quickenborne en OCMW-voorzitter Philippe De Coene. Kortrijk heeft meteen een primeur te pakken. “Wij zetten al jaren in op toegankelijke communicatie. Voor iedereen”, klinkt het.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 7 volwassenen in Vlaanderen moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen en de digitale omgeving. Laaggeletterheid en kansarmoede zijn nog altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om aan die cijfers tegemoet te komen sloegen de provincie West-Vlaanderen en de West-Vlaamse Centra voor Basiseducatie de handen in elkaar. “Wij willen onderwijs- en opleidingsinitiatieven dat extra duwtje in de rug geven waar nodig”, zei Carl Vereecke, gedeputeerde voor onderwijs. “Geletterdheid is een onmisbare vaardigheid in de samenleving van vandaag.”

In mei 2016 werd het startschot gegeven van de campagne ‘Geletterde Gemeente’. Alle West-Vlaamse gemeenten en steden tekenden in op het charter en beloofden zo die mensen die het nodig hebben extra te ondersteunen. De uitreiking van het label aan Kortrijk toont aan dat de stad zich effectief en succesvol engageeert.

Klare Taal

“In duidelijke en toegankelijke taal communiceren met iedereen achten wij al jaren belangrijk”, stelde burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne. “Niet alleen bij onze mensen en diensten, maar ook in onze bewegwijzering en brieven. Zo lieten we eerder al onze officiële communicatie screenen door het Klare Taal-initiatief van Hautekiet. We willen de provincie en de Centra voor Basiseducatie dan ook bedanken voor deze erkenning.”

OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene sloot zich daar uitdrukkelijk bij aan: “Dit is voor ons een prachtig moment en toont aan dat onze initiatieven en de verschillende projecten, initiatieven en vrijwilligers in de stad goed werk leveren. Op deze manier gaat iedereen erop vooruit. In Open School hebben we een zeer dankbare partner om de ingeslagen weg verder te zetten.

De Week van de Geletterdheid loopt van vrijdag 8 tot en met donderdag 14 september. Onder het motto ‘Speel je troeven uit’ willen de verschillende Centra voor Basiseducatie en tal van andere onderwijsinitiatieven focussen op het belang van het kunnen lezen, schrijven, rekenen en het kennen van digitale en multimediale toepassingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier