Spes Nostra in Kuurne breidt uit met nagelnieuw ecologisch klasgebouw

Veerle Vantieghem, directeur eerste graad, en Renaat Vaes, directeur van Spes Nostra Kuurne. © BRU
Redactie KW

Na een jaar bouwen en een eigen investering van één miljoen euro opent minister van Onderwijs Hilde Crevits vrijdag de nieuwe Spesvilla. Het gebouw moet het nijpende tekort aan klaslokalen opvangen. Het is ruim 600 m² groot en gemaakt uit de beste duurzame materialen.

Sinds 2003 beschikt Spes Nostra over de Spesvilla, zoals die binnen de schoolmuren wordt genoemd. Vroeger waren er twee klaslokalen in het gebouw. Dat ging onder de sloophamer en er kwam een totaal nieuw complex in de plaats, volledig met duurzame materialen opgetrokken en een sterk staaltje van energiezuinigheid. “In de nieuwe Spesvilla is er onderdak voor zes klaslokalen”, legt directeur Renaat Vaes uit. “Gezien de Spesvilla werd opgetrokken aan de rand van de Speslong, werd extra veel aandacht besteed aan de ecologie en de duurzaamheid van het gebouw. Het gebouw is ruim 600 m² groot, bestaat uit twee verdiepingen, is aan de buitenzijde bekleed met cederhout en sluit qua architectonische vormgeving naadloos aan bij het uitgesproken groene kader van de Speslong.”

“De nieuwe Spesvilla biedt onderdak aan zes klaslokalen”

“In het nieuwe gebouw komen onder meer een vaklokaal voor plastische opvoeding, muzikale opvoeding en een STEM-laboratorium. Daarnaast komen er twee klaslokalen die door middel van een mobiele vouwwand tot één grote leerruimte kunnen worden omgetoverd zodat er ook aan co-teaching kan worden gedaan. Net als al onze andere klaslokalen worden de zes nieuwe klaslokalen voorzien van hoogtechnologische Prowise-borden, die blijkbaar sterk gegeerd zijn bij onze 640 leerlingen.”

De Speslong waarvan sprake is een fraai stukje groene natuur waarin onder meer een vijver en bloemenweide zijn terug te vinden. Sinds 2003 is het een deel van de Spes Nostra campus in het hart van Kuurne. Mens en natuur moeten er volledig tot hun recht komen. Om een vlotte toegang tot de nieuwe Spesvilla te verzekeren, worden er nog omgevingswerkzaamheden uitgevoerd.

Eén miljoen euro

Ook zullen nieuw aangeplante inheemse bomen en struiken het groene karakter van de Speslong extra benadrukken in de toekomst. De nieuwe Spesvilla kost de school zelf één miljoen euro. Het gebouw zal gebruikt worden door alle leerlingen van het eerste tot het zesde jaar secundair. Vrijdagavond rond 18.30 uur wordt het geopend door minister van Onderwijs Hilde Crevits.

(BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier