Speelpleinwerking in Alveringem onzeker begin augustus

Jeugdschepen Dirk Vermeulen: "We kunnen en willen niet inboeten op kwaliteit en veiligheid". © AB
Redactie KW

Omdat er voor die periode ruim onvoldoende monitoren zijn, heeft het schepencollege beslist om de eerste helft van augustus het speelplein op de jeugdsite te sluiten. Dat was niet naar de zin van sommige ouders die zich lieten gaan op sociale media. De jeugddienst doet nu nog een derde en laatste oproep naar moni’s. “We willen graag een oplossing, maar zonder garantie op veiligheid en kwaliteit openen we het speelplein niet”, zegt schepen van Jeugd Dirk Vermeulen.

Tijdens de zomervakantie organiseert het gemeentebestuur voor 3- tot 12-jarigen volle dagen speelpleinwerking. Er wordt met hoofdanimatoren en animatoren gewerkt. Ieder jaar is er ook plaats voor stagiairs: jongeren van minstens 15 jaar die de cursus volgden en hun stage op het speelplein willen volbrengen. Pas daarna komt men in aanmerking om aan de slag te gaan als animator. Alveringem heeft normaal gezien geen gebrek aan kandidaat-animatoren. Ook dit jaar niet.

Overdreven reacties

De eerste helft van augustus is wel al enkele jaren een knelpunt, maar het is altijd gelukt. Probleem is nu wel dat echt bijna niemand van de kandidaten in de eerste helft van augustus wil werken. Het schepencollege kreeg die info door van Fran Louwie, de jeugdconsulent op het gemeentehuis, en gaf haar de opdracht om een extra oproep te doen. Tegen het volgende schepencollege was er echter niemand bijgekomen, waarop men de beslissing nam om te sluiten.

“We kunnen geen monitoren bijmaken” – Dirk Vermeulen, schepen van Jeugd

Daarop kwam nogal wat kritiek op sociale media. Een moeder die via Facebook heftig reageerde, werd op het gemeentehuis uitgenodigd. Zij bracht meteen nog vier andere moeders mee. Het resultaat is dat het college nog een derde en laatste oproep naar gediplomeerde animatoren wil doen. Die oproep werd op 8 juni gelanceerd. De respons is tot op heden niet groot, maar enkele jongeren meldden al wel dat ze eventueel een of twee dagen op post kunnen zijn. Nieuw is ook dat ouders hun kinderen voor deze periode moeten inschrijven, zodat de jeugddienst zicht kan krijgen op het aantal gebruikers.

“Wij hebben echt wel ons best gedaan om ook voor de eerste helft van augustus moni’s te vinden”, reageert schepen van Jeugd Dirk Vermeulen. “We hebben immers drie oproepen gelanceerd. Wij kunnen de kandidaten actief vragen of ze toch niet een welbepaalde periode beschikbaar zijn, maar uiteindelijk beslist elke jobstudent zelf wanneer hij of zij wil werken. Moni’s bijmaken, dat kunnen wij niet. We hebben begrip voor de ouders, maar bepaalde reacties op Facebook waren erover. Dat we er te laat aan begonnen zijn bijvoorbeeld, financieel willen besparen of geen inspanning doen. Dat klopt allemaal niet. Ik hoop dat er alsnog een oplossing komt, maar ik benadruk dat we niet zullen inboeten op veiligheid. We voelen ons verantwoordelijk en er moet voldoende begeleiding zijn voor ieder kind.”

Alternatief

Fran Louwie volgt in het gemeentehuis de speelpleinwerking op. Omdat ze naar kwaliteit streeft, komt er zeer veel bij kijken. Veel meer dan buitenstaanders kunnen vermoeden. “Ik heb de voorbije weken ondervonden dat sociale media lang niet altijd een cadeau zijn“, vertelt Fran. “Ik heb alleszins veel liever dat ouders mij contacteren in plaats van op Facebook hun gal te spuwen. Niet zelden worden dat oeverloze discussies met onjuiste informatie. Ik steek heel veel tijd in een goede speelpleinwerking.”

Zo peilt ze aan het einde van de zomer bij onze moni’s naar hun interesse voor volgend jaar. “Hebben ze dit werk graag gedaan? Dienen ze ervoor en welke groep ligt hen het best, de kleutertjes of de grotere kinderen? Het zijn belangrijke vragen. Nieuw dit jaar is dat elke kandidaat-jobstudent bij mij op gesprek komt. Ze krijgen een mooi loon, maar in ruil verwachten we gemotiveerde en verantwoordelijke jongeren die kinderen vrij zelfstandig een zinvolle dagtaak kunnen aanbieden.”

“Hoeveel kinderen we gemiddeld hebben en hoeveel moni’s daarvoor nodig zijn? Daar kan ik geen cijfer op plakken. In een kinderopvang heb je per acht kindjes een begeleidster nodig. Voor een speelpleinwerking zijn er geen exacte cijfers. Het aantal noodzakelijke moni’s hangt hier immers af van variabele factoren: de grootte van het domein, leeftijd en ervaring van de moni’s en de leeftijd van de kinderen. Zo vraagt een kleuter meer zorg dan een kind van elf.”

De speelpleinwerking van Alveringem verwelkomt vaak ongeveer veertig kinderen op het speelplein. “Al kan dat oplopen tot zeventig en zelfs negentig kinderen. Mocht er geen oplossing komen, dan kan op maandag, woensdag en vrijdag ook het speelplein in Stavele een alternatief zijn. Daar is men de eerste helft van augustus alvast bereid om extra kindjes op te vangen.”

(Anne Bovyn)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier