Speel-groen-plaats Sint-Paulusschool krijgt vorm stilaan vorm

Beleidsondersteuner Johan Vanhouwaert en leerkracht Cedric Ryckaert met de maquette van de speelplaats van de Sint-Paulusschool. © EDB
Redactie KW

Omdat de Sint-Paulusschool het niet oké vindt dat kinderen enkel maar op een betonnen speelplaats kunnen spelen, is men er al een hele tijd bezig met een ‘speel-groen-plaats-project’.

Cedric Ryckaert, leerkracht in het vijfde leerjaar, is de trekker van het project. Hij is samen met een kerngroep bezig het project vorm te geven en zoveel mogelijk middelen te vinden om het te kunnen realiseren.

Op verschillende ‘speelgroencafés’ die voor ouders en de buurt georganiseerd worden, komen ideeën en wensen over de groene speelplaats. “We moeten met heel veel rekening houden”, stelt Cedric. “Leden van de kerngroep en ouders kunnen hun akkoord geven, de schoolraad moet er budgetten voor goedkeuren en er moeten financiële middelen vrijgemaakt worden door de raad van bestuur.”

Containerklassen

Er komen of kwamen al budgetten en subsidies binnen door projecten ‘Be Planet’ en ‘Pimp je speelplaats’ en via een gewonnen prijs kan het project binnenkort op een crowdgiving-site komen. “Een ouder schonk met haar bedrijf al 5.000 euro en een sanitair bedrijf wil in natura tussenkomen voor riolering en regenwaterwerken.” Volgens beleidsmedewerker Johan Vanhouwaert komen er ook initiatieven van ouders. “We maakten de keuze om zoveel mogelijk mensen te betrekken en alles langzaam te doen.”

Met Howest is er een samenwerking waar ze rond ‘STEM’ leermiddelen willen helpen ontwikkelen voor op de speelplaats. Studenten zullen er de noden van de kinderen moeten koppelen aan een project rond duurzaamheid en speelplaatsontwikkeling. “Landschapsarchitecten goten het ontwerp nu in een maquette”, vertelt Cedric. “Aan de maquette moet ondertussen al een verandering komen. Het idee om containerklassen op elkaar te plaatsen, laten we varen. Dat zou gigantisch veel geld kosten.”

Voor de uitvoering van de speel-groen-plaats moet er nog gewacht worden op de goedkeuring van de bouw van een nieuw klasje. Nu maken landschapsarchitecten alle bestekken en men hoopt in Sint-Paulus om het echte werk te kunnen starten in januari. “De eerste fase zal het scheiden van de riolering zijn. Dit moet toch gebeuren voor de bouw van het nieuwe klasje, en zal dan al gebeurd zijn voor de aanleg van de speel-groen-plaats.”

Mosselfestijn

Johan is als medewerker van de school ook lid van de vriendenkring die bestaat uit ouders van kinderen die ooit nog naar Sint-Paulus gingen. “Deze ouders willen nog altijd het engagement aangaan om te zorgen voor financiële en logistieke materiële ondersteuning voor de school. Met de organisatie van een mosselfestijn op zondag 8 oktober wil de vriendenkring de noden van de school helpen bekostigen. Zo wordt er gezocht naar middelen om onder meer co-teaching te organiseren. Wellicht gaat er ook een gedeelte van de opbrengst naar de speel-groen-plaats.

(Els Deleu)

Een inschrijvingsformulier voor het mosselfestijn kan je printen via de website van de school www.st-paulus.be. Mosselen kan je eten aan 19,5 euro, een préparéschotel aan 13 euro en een kindermenu met worst en appelmoes kan je krijgen aan 8 euro. Inschrijven kan ten laatste op vrijdag 29 september.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier