Sint-Lodewijkscollege Brugge organiseert benefiet voor leukemiepatiënt

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Op 1 oktober organiseren leerlingen en leerkrachten van het Sint-Lodewijkscollege in Brugge een benefiet voor hun medeleerling Sacha die vecht tegen leukemie. “We willen hiermee tonen dat hij er niet alleen voor staat”, klink het in koor.

De eerste kennismaking met zijn klasgenootjes uit het eerste middelbaar aan het Sint-Lodewijkscollege verliep voor de ondertussen veertienjarige Sacha niet bepaald in gewone omstandigheden. In het zesde leerjaar werd bij hem leukemie vastgesteld, waardoor hij het eerste middelbaar van thuis uit via bednet moest volgen. Het eerste contact met zijn medeleerlingen verliep dan ook via het computerscherm. “Absoluut niet leuk, want dat is helemaal niet hetzelfde als in het echt”, herinnert Sacha zich nog. “Al werd er alles aan gedaan om de band aan te halen”, zegt zijn moeder Natascha Deshayes, die zelf leerkracht is in de school. “Mijn collega’s zorgden ervoor dat zijn klasgenootjes over de middag eens konden langskomen, zodat ze elkaar ook eens in het echt konden zien.”

Ik vind het megacool wat ze voor me doen

De jongen raakte aan de beterhand en kon het einde van het eerste jaar en het begin van het tweede de lessen op de schoolbanken volgen tussen zijn vrienden tot hij in december vorig jaar herviel. Al werd de band met zijn leerkrachten en medeleerlingen er alleen maar steviger door. “Tijdens de speeltijden gingen we niet naar buiten, maar roddelden we geregeld via het bednet-scherm met Sacha over de leerkrachten“, grinnikt klasgenootje Jana Storme (13). Ook de leerkrachten zelf leven mee, zo ging onder andere klastitularis Tom Lagast les aan huis geven. “Om een kind dat zo diep zit toch zo enthousiast uit zijn bed te zien komen als je er bent om les te geven, dat is erg aangrijpend en creëert een enorme band“, zegt Tom. “Daarom beslisten we samen met enkele collega’s en de leerlingen om een benefiet te organiseren.”

Barbecue

Zo is op 1 oktober in de school plaats voorzien voor 500 eters die allen kunnen komen genieten van een lekkere barbecue, gepaard met een heus animatieparadijs. De opbrengst gaat integraal naar het Kinderkankerfonds. Sacha zelf zal er niet bij zijn omdat hij momenteel nog moet bekomen van de stamceltransplantatie. “Spijtig dat ik er niet bij kan zijn, maar ik vind het wel megacool wat ze voor me doen“, zegt hij. Toch wist hij zijn steentje bij te dragen. “Ik heb er zo’n boost van gekregen dat ik de affiche zelf getekend heb toen ik in isolement zat na de transplantatie.” Ook mama Natascha komt woorden tekort. “Ik vind het allemaal erg ontroerend en ben mijn collega’s erg dankbaar. Ik hoop dat het een begin mag zijn van een nieuw leven.” Inschrijven voor de barbecue kan hier. Wie er niet bij kan zijn, kan een steunkaart kopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier