Sint-Jorisschool in Menen opent nieuwe laboklassen: “Veel aangenamer om proeven uit te voeren”

We zien directeur Veldeman met de leerlingen van het vijfde jaar Techniek-Wetenschappen, die het nieuwe lokaal met een aantal chemieproeven inwijdden. © SLW
Redactie KW

Techniek en wetenschap zitten in de lift en daar speelt de Sint-Jorisschool met de bouw van nieuwe labo’s handig op in. Sedert 1 maart kunnen leerkrachten en leerlingen proeven uitvoeren in het nieuwe chemie- en biologielabo. Later volgen nog een nieuw fysicalokaal en twee wetenschapslokalen. Het betreft een investering van 400.000 euro.

De Sint-Jorisschool ziet de laatste jaren vooral de interesse in richtingen met aandacht voor wetenschappen toenemen. In de richting Techniek-Wetenschappen krijgen de twintig leerlingen van de derde graad tot 13 uur wetenschappen, waarvan de helft in het labo. “We streven er dan ook naar om de leerlingen te laten oefenen in labo’s, die beantwoorden aan de nieuwe standaarden en voorzien zijn van de nieuwste technologieën“, zegt directeur Pieter Jan Veldeman. “Vanzelfsprekend helemaal conform de laatste veiligheidsstandaarden.”

Die lessen vinden plaats in twee gloednieuwe labo’s. In het chemielabo kunnen zestien leerlingen tegelijk proeven doen. Alle plaatsen zijn voorzien van water, gas en elektriciteit.

Trekkasten

In de ruime biologieklas kunnen telkens twee leerlingen per laboplaats werken. Dat de leerkrachten opgewonden zijn hoeft geen betoog, ook de leerlingen zijn in de wolken. “Het is een grote verbetering”, zegt Gust Hochepied, leerling van het vijfde jaar technische wetenschappen. “De hoge labotafels en de vele ruimte die we hebben, maken het heel wat aangenamer en makkelijker om de proeven uit te voeren. Het is ook de eerste keer dat we met dergelijke trekkasten werken. In het verleden hadden we één trekkast, nu zijn er vier hypermoderne kasten.”

Vooral de leerlingen van Techniek-Wetenschappen zullen genieten van de nieuwe chemie- en biologieklas. De klassen zullen ook door de leerlingen binnen het studiegebied personenzorg gebruikt worden. Leerlingen in derde graad Sociale en Technische Wetenschappen krijgen wekelijks vijf uur natuurwetenschappen. De derde graad Gezondheids- en Welzijnswetenschappen telt in de lessentabel vier uur biologie, 2 uur chemie en een uur fysica. Ook bij deze richtingen zit er heel wat labowerk in het lespakket.

Wetenschapslokaal

De nieuwe chemie- en biologieklas kosten samen iets minder dan 200.000 euro. Agion, het agentschap voor infrastructuur in het onderwijs, bracht 125.000 euro aan. De rest werd door de school zelf gefinancierd. “Hier stopt het niet”, zegt directeur Veldeman. “Er komt nog een wetenschapsklas eerste graad voor het einde van 2018 en een nieuw fysicalabo. Verder komt er een polyvalent wetenschapslokaal tegen het einde van volgend schooljaar. De komende investeringen worden volledig met eigen inbreng gefinancierd. Uiteindelijk zullen alle aanpassingen, deze twee klassen en wat nog volgt, 400.000 euro kosten.” (Stefaan Lernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier