Sint-Joris Menen breidt uit met peuterhuis

In het peuterhuis zien we Benny Tarras (coördinerend directeur van de scholengemeenschap Sint-Vincentius), Jean-Pierre Rosseel (voorzitter van de scholengemeenschap Sint-Vincentius), directrice Monique Leenknecht en peuterleidster Sophie Degroote. © WO
Redactie KW

Kleuter- en lagere school Sint-Joris is aan uitbreiding toe. Die zocht en vond de school in een nabijgelegen woning, die werd aangekocht. De benedenverdieping wordt ingericht als peuterhuis en zou klaar zijn tegen volgend schooljaar. Nu al wordt het huis geïntegreerd in de school: blijkbaar zal de Sint er logeren en dient het gebouwals uitvalsbasis voor de jaarlijkse pietentocht.

Steeds meer leerlingen vinden de weg naar de kleuter- en lagere school Sint-Joris in de Sint-Jansmolenstraat. “In de acht jaar dat ik directrice ben van deze school mochten we toch zo’n honderd leerlingen extra inschrijven”, geeft Monique Leenknecht aan. “Bij de laatste officiële telling in februari 2016 waren er 267 kinderen.” Daarom was de scholengemeenschap Sint-Vincentius al een tijd op zoek naar een mogelijkheid om uit te breiden. Vorige maand kocht de scholengemeenschap het huis in de Sint-Jansmolenstraat 1 aan. De prijs bedroeg167.000 euro, waarvan 70 percent door Agion werd gesubisidieerd. De bedoeling is dat er van het huis klassen gemaakt worden om zo extra ruimte te creëren.

Tuintje

“In eerste instantie zullen we de benedenverdieping inrichten voor onze peuters”, legt directrice Monique Leenknecht de plannen uit. “Daarvoor wordt de hele benedenverdieping gebruikt. Er komt een stille ruimte waar de peuters zich even kunnen afzonderen om een beetje te rusten als ze daar behoefte toe hebben. Er komt een sanitair met een douche en peutertoiletten, een hele ruime klas en er hoort ook een apart tuintje bij.”

De toegang naar het peuterhuis loop via de speelplaats van de Sint-Jorisschool. Vanaf volgend schooljaar zullen de peuters er dus een prachtige omgeving krijgen en wordt de vrijgekomen ruimte in de huidige school ingevuld door de kleuterklassen. Na verloop van tijd kunnen ook op de bovenverdieping klassen gemaakt worden. Maar het is in eerste instantie bedoeld voor de allerkleinsten. Met het peuterhuis probeert de school de overgang voor de kinderen van thuis naar de kinderopvang of onthaalmoeder en uiteindelijk naar de school zo klein mogelijk te maken.

Kluspieten

Er zal de komende maanden dus heel wat geklust worden in Sint-Joris. Dit gegeven neemt de school te baat om hierrond de jaarlijkse pietentocht te organiseren. “We bouwen die altijd op rond een bepaald thema’, legt de directrice uit. “Dit jaar zoekt de Sint klusjespieten. We leggen de kinderen uit dat het huis al gedeeltelijk ingericht is, want de Sint zal er tijdelijk logeren met zijn Pieten. In het huis komen enkele bedden te staan, er liggen slaapzakken, de kleren van de Sint hangen aan de wasdraad, er is een tuutjesmuur en je kan duidelijk zien dat er werken gaande zijn in het huis. Zo integreren we het toekomstige peuterhuis – waar we nog geen officiële naam voor hebben – al in de werking van de school.”

Na de pietentocht op vrijdag 24 november kan men de Sint met enkele van zijn zwarte pieten bezoeken in het huis. “We kijken halsreikend uit naar 1 september 2018 wanneer de peuters er hun intrek zullen nemen”, besluit de directrice.

(Stefaan Lernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier