Silke uit Hooglede trekt met koffers vol lesmateriaal richting Gambia

© (Foto JT)
Redactie KW

De 20-jarige Silke Gerinckx is vertrokken naar Gambia. Ze zal er tot 2 mei lesgeven in een plaatselijke school in eerder primitieve omstandigheden. Wat ze mag verwachten weet ze niet een daarom neemt ze haar voorzorgen.

Silke Gerinckx volgt haar derde en laatste jaar om leerkracht wiskunde en project kunstvakken te worden. In het laatste jaar is er een aantal maanden stage voorzien. Sommigen trekken via Erasmus naar een Europese bestemming maar Silke ziet het nog wat avontuurlijker en koos voor een Afrikaans land.

“Toen ik in het vijfde middelbaar zat, ging ik al eens een paar weken op uitwisseling naar Zuid-Afrika,” opent Silke. “Vandaar dat ik ook nu weer voor Afrika kies. We mochten zelf een lijstje opstellen met plaatsen waar we graag naartoe wilden gaan. Op één zette ik uiteraard Zuid-Afrika maar het is met Gambia uiteindelijk mijn tweede keuze geworden.”

Improviseren

Silke gaat samen met twee meisjes uit Torhout les geven in een school in Gambia. “Ik hou van avontuur dus deze opdracht is me op het lijf geschreven. Ik zal muzische opleiding geven in het eerste tot het zesde leerjaar en wiskunde in het middelbaar. Verder is er ook nog een project ‘Move together’. Daarbij is het de bedoeling om aan de moeders van de lagere school workshops betreffende beweging, voeding en opvoeding te geven.”

De omstandigheden om les te geven zullen uiteraard erg verschillend zijn met wat Silke hier gewoon is. “Blijkbaar kan het voorkomen dat er 50 tot 60 leerlingen in één klas zitten”, verklaart Silke. “Lesgeven zal in het Engels gebeuren en op vlak van multimedia hoef je helemaal niets te verwachten. Een lokaal bestaat uit een bord, tafels en stoelen en dat is het. Geen beamer, geen kopieermachine, geen computers. Verder weten we ook nog niet of ze daar handboeken hebben of niet. Veel onduidelijkheid dus, het zal erop aan komen om zelf heel flexibel te zijn en te improviseren.”

Hoofddoek

“Het is daar de traditie om op vrijdag met feestelijke kleren naar school te komen. De eerste week komt er een kleermaker om ook voor ons een feestelijk kleed te maken. Lesgeven doen we overigens met een hoofddoek aan. Gambia is een moslimland dus mogen we het vergeten om een topje of een rokje te dragen. In februari is het rond de 28 graden maar midden april stijgt het kwik naar een graad of 40. Dat wordt wellicht puffen en blazen”, lacht Silke.

“Lijfstraffen mogen er nog uitgedeeld worden, maar wij doen dat niet”

“Sommige leerlingen komen te voet naar school en doen daar soms wel 2 uur of langer over. We moeten dus niet schrikken als de helft van onze klas ‘s morgens niet op tijd op school is. Verder is het daar ook nog altijd toegelaten om als leerkracht lijfstraffen uit te delen aan de kindjes. Uiteraard mogen en zullen wij daar niet aan meedoen. Aangezien er daar maar heel weinig middelen zijn, heb ik zelf mijn koffers volgepropt met materiaal: puzzels, kleurboeken, potloden, verf en ballonnen.”

Cultuurshock

Sowieso wordt het voor Silke een grote cultuurshock maar daar is ze zelf niet bang voor. “Het zal aanpassen worden. In Gambia zijn er geen straatnamen en huisnummers, er liggen eigenlijk zelfs geen autowegen. In ons verblijf is er ook geen internet voorzien. Het meeste zal ik wellicht moeten afkicken van mijn smartphone. Ook de Belgische frietjes zal ik uiteraard missen. Qua voeding eet men daar voornamelijk rijst en vis en ik eet helaas niet graag rijst. Maar ook daar is er een oplossing voor, ik heb zelf mousselinepuree mee. Fastfood kennen ze daar ook niet. Je vindt er geen McDonald’s of Burger King. Tijdens ons verblijf gaan we zelfs eens drie dagen bij een gezin verblijven dat werkelijk niets heeft. Dan leven we in een strooien hutje zonder water en elektriciteit.”

“Velen zien een blanke buitenlandse meid in Gambia als een ticket richting Europa. Onze school werkt al een paar jaar samen met de school in Gambia en de meisjes kregen vorig jaar heel veel huwelijksaanzoeken. Ik draag sowieso een ring dus zal ik hen zeggen dat ik al getrouwd ben,” knipoogt Silke.

Silke houdt over haar avontuur in Gambia een blog bij. Op silkeingambia.weebly.com kunt u haar avonturen mee volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier