Scoebidoe uit Dentergem strijdt voor De Gouden Kinderschoen

Het team van buitenschoolse kinderopvang Scoebidoe stelde zestien mobiele speelboxen samen, met dit project dingen ze mee naar De Gouden Kinderschoen. © Foto Nele
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Binnen het team van de buitenschoolse kinderopvang Scoebidoe zijn zestien mobiele speelboxen ontwikkeld. Elke begeleider stelde een box samen naargelang zijn eigen interesse en talent. Het lokaal project valt zo in de smaak bij de Vereniging van Steden en Gemeentes (VVSG) dat ze het genomineerd hebben voor hun prijs ‘De Gouden Kinderschoen’.

Met ‘De Gouden Kinderschoen’ bekroont de VVSG de inzet en investeringen van lokale besturen op vlak van kinderopvang. De prijs wordt uitgereikt in vijf categorieën. Het OCMW van Dentergem neemt het met zijn mobiele speelboxen op tegen negen andere genomineerden in de categorie ‘Kind (schoolgaand)’. “De projecten zijn ingedeeld in vijf categorieën en per categorie worden de projecten met de meeste stemmen genomineerd”, legt OCMW-voorzitter Trees Desmet uit. “Uit die 15 genomineerden kiest de VVSG vijf winnaars, die ze dan bekroont met ‘De Gouden Kinderschoen’. Alle 15 genomineerden winnen een unieke fotoreportage.”

Kunst- en beroepenbox

Buitenschoolse kinderopvang Scoebidoe waagt zijn kans met zestien mobiele speelboxen. “Onze begeleiders kregen de kans een box samen te stellen. Dat deden ze naar eigen interesse en talent”, gaat Trees verder. “De boxen zijn meteen speelklaar. Al het nodige materiaal voor een bepaalde activiteit kan je erin terugvinden. Scoebidoe heeft vijf locaties en om de drie maanden schuiven de boxen door van de ene naar de andere locatie. Voor de kinderen biedt dat het voordeel dat ze een heel gevarieerd aanbod van spelmateriaal en spelprikkels krijgen. In elke box zit een blad met uitleg, waardoor kinderen ook relatief zelfstandig aan de slag kunnen. Kinderen kunnen ook vrij in en uit het spel stappen wat vooral ook voor- en naschools een grote meerwaarde biedt.”

“In elke box zit een blad met uitleg, waardoor kinderen ook relatief zelfstandig aan de slag kunnen”

Het aanbod binnen de mobiele speelboxen varieert enorm. “Zo zijn er onder andere een slijmbox, een kunstbox en een beroepenbox”, weet de OCMW-voorzitter. “De beroepenbox stimuleert bijvoorbeeld de fantasie bij kinderen. Ze krijgen een bepaald beroep toegewezen en kunnen daarbij kiezen om dat beroep helemaal vrij in te vullen. Voor sommige kinderen kan dat moeilijk zijn of wat afschrikken, maar voor hen zijn er instructies voorzien die hun begeleiden in hun rol. Zo gaat elke kind op in zijn eigen fantasie, elk in zijn eigen beroep.”

De Gouden Kinderschoen wordt ter plaatse uitgereikt. Op 28 mei komt het VVSG-steunpunt Kinderopvang op locatie en ontvangen vijf lokale besturen een trofee.

Stemmen kan nog tot en met pinkstermaandag 21 mei via de link www.goudenkinderschoen.be/stem/2018/kind-schoolgaand

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier