Schooltje van Kruiskerke fusioneert met Doomkerke, Eekhoorn sluit de deuren

Redactie KW

Dat werd donderdagavond meegedeeld op een vergadering in de school De Eekhoorn in Kruiskerke bij Ruiselede.

“Het schoolbestuur van scholengroep Ruiselede, de vzw Vrij Katholiek Basisonderwijs Ruiselede, ziet geen kansen meer om de lokale school De Eekhoorn in Kruiskerke als autonome school open te houden en wil die fusioneren met de school van Doomkerke (zelfde scholengroep) De Linde”, klinkt het in het betoog van Agnes Neirinck, voorzitter van het schoolbestuur van Ruiselede.

“Slechts 34% van de kinderen die geboren zijn in Kruiskerke lopen momenteel school in de lokale school, wat de onderwijsorganisatie toch wel bemoeilijkt. Hierdoor kan er maar één kleuterklas en anderhalve lagere klas opgericht worden, maar met de steun van de scholengroep kon dat tot nu toe opklimmen tot twee lagere combiklassen (1-2-3 en 4-5-6).”

Broodnodige crèche kwam er niet

Om de school aan te passen tot een eigentijdse school is er een bedrag nodig van om en bij de 328.200 euro exclusief BTW, weet Agnes Neirinck nog. “Na aftrek van subsidie moet het schoolbestuur van Ruiselede nog 239.834 euro (inclusief BTW) op tafel kunnen leggen. Die middelen zijn er niet en zullen in de eerste jaren ook niet ter beschikking komen, aangezien het bestuur nog lopende leningen dient af te betalen en niet kan bijlenen.”

Om de recrutering van het aantal leerlingen op te trekken, ondernam het schoolbestuur tijdens de laatste 2 jaren heel wat initiatieven, waarvan het belangrijkste de zoektocht naar een minicrèche was. Zowel de denkgroep De Eekhoorn als de enquête bij de lokale bevolking wezen immers uit dat de oprichting van opvang voor kinderen jonger dan 2,5 jaar cruciaal was voor het voortbestaan van De Eekhoorn. Maar een minicrèche kwam er ondanks veel goeie bedoelingen niet.

Daarom komt er dus een fusie tussen De Eekhoorn en De Linde. Wellicht komt er busvervoer vanuit scholengemeenschap Driespan.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier