School uit De Panne wint workshop parkour van Nico uit het Ketnet-programma 'Helden'

06/06/16 om 21:18 - Bijgewerkt op 07/06/16 om 08:34

De leerlingen van het tweede leerjaar aan Immaculata in De Panne werden de voorbije weken door hun juf ondergedompeld in de wondere wereld van het parkour.

Eind april kregen alle octopusscholen een email in verband met een nieuwe campagne met het thema 'Parkour'. Octopusplan, dat zich bezig houdt met verkeersveiligheid in de schoolomgeving, kenden de kinderen al van de Strapdag (fietsend of stappend naar school). Het gezicht van hun nieuwe campagne werd Nico uit het Ketnet programma 'Helden', zelf een beoefenaar van parkour.

Buiten spelen

Het tweede leerjaar van juf Shanna aan Immaculata De Panne deed mee met de actie. "Omdat ik het belangrijk vind dat kinderen buiten kunnen spelen. Helaas zitten veel kinderen vaak binnen, aan tv gekluisterd of met videogames bezig. Misschien hebben ze geen fiets of er is geen speelplein in de buurt of de straat is te onveilig om te spelen", vertelt juf Shanna.

Bij parkour ga je de straat op en kijk je uit wat je kan gebruiken om je uit te leven. "Het is het de bedoeling je zo vloeiend mogelijk van het ene naar het andere punt te begeven over verschillende obstakels heen. Wie parkour doet gaat 'buiten spelen'. Je zoekt naar stevige hindernissen en je gebruikt je creativiteit en eigen mogelijkheden om te springen, klimmen, rollen, hangen, ..."

Dus op maandag, wanneer de kinderen verteld hebben wat ze deden in het weekend volgde steevast de vraag: "En jij, juf, heb je parkour gedaan? Heb je filmpjes?". "Ik was dan ook super enthousiast dat ik de kinderen mocht laten ervaren wat parkour is. En ze hebben zich geamuseerd. Zelfs kinderen die motorisch minder sterk zijn of angstig zijn, zag ik genieten. Er is geen competitie.

School uit De Panne wint workshop parkour van Nico uit het Ketnet-programma 'Helden'

Filmpje ingestuurd

Aan de Ketnet-actie was wel een wedstrijd aan verbonden. "Scholen mochten filmpjes maken of foto's nemen en die op de website van Octopusplan plaatsen. Het filmpje en de foto met de meeste stemmen, alsook de meest creatieve foto's/filmpjes wonnen een workshop parkour van Nico uit 'Helden'", gaat juf Shanna verder. "Motivatie gegarandeerd. Ik trok er met de kinderen gedurende twee weken op uit om in de schoolomgeving interessante plekjes te ontdekken en we tastten de mogelijkheden af. Elke dag kwam de vraag: 'Gaan we vandaag parkour doen?'."

"De stemperiode was best stressvol. Iedereen werd aan de mouw getrokken. In de eerste plaats de kinderen natuurlijk, met hun familie en vrienden, maar ook de kinderen van de andere leerjaren deden hun best en de juf had ook wel enkele slapeloze nachten om de concurrentie voor te blijven."

Uiteindelijk won de klas van juf Shanna met 244 stemmen, 83 meer dan hun eerste achtervolger.

Op vrijdagmorgen 10/06 om 9.00 komt Nico uit 'Helden' een workshop parkour geven op school.

(OV)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!