School in Moerkerke voert schoolzone in om veiligheid te verhogen

© MM
Redactie KW

De vrije basisschool Moerkerke start vanaf 1 september met een proefproject om de schoolomgeving extra te beveiligen. Aan weerszijden van de scholen langs de Vissersstraat én Hoornstraat is een brede, groene strook aangebracht die het voorbijgaand verkeerd wijst op de schoolomgeving. Aanvullend is het zebrapad in felgroen geschilderd. Volgens directrice An Goegebeur een noodzakelijke ingreep.

Het was korpschef Steve Desmet die – samen met burgemeesters Leopold Lippens (Gemeentebelangen) en Joachim Coens (CD&V) – het initiatief nam om de schoolomgevingen in Damme en Knokke-Heist in kaart te brengen. Uiteindelijk leidde dat tot verschillende maatregelen. “In de eerste plaats zijn we begonnen met het opfrissen van de signalisatie en wegmarkeringen“, verduidelijkt inspecteur Christoph Van Wynsberghe, die het vaste aanspreekpunt was voor alle schooldirecties. Een kleine ingreep die de veiligheid – of toch zeker het veiligheidsgevoel – in één klap vergroot. Toch wilden alle partijen nog een stapje verder gaan. Dat leidde uiteindelijk tot het ondertekenen van een charter. Alle veertien schooldirecties verklaarden zich daarmee akkoord.

Proefproject

In het charter spreken de politie, burgemeesters en scholen de intentie uit om in Damme en Knokke-Heist de schoolomgevingen verkeersveiliger te maken. De politie zal daarbij een gecoördineerd toezicht houden op de verschillende schoolroutes. “Daarnaast kochten we voor elke basisschool twee X-man-figuurtjes. Die moeten de chauffeurs mee attent maken op de aanwezigheid van schoolgaande kinderen”, zegt politiewoordvoerster Isolde Van Eenooghe. Bij het begin van dit schooljaar wordt in de vrije basisschool Moerkerke ook een proefproject opgestart. De school – met twee locaties langs de Vissersstraat en Hoornstraat – ligt in beide gevallen langs een drukke weg. Noemenswaardige incidenten gebeurden er de laatste jaren niet. Toch was de vraag van zowel de school als ouders groot om extra veiligheid in te bouwen. “Die komt er nu in de vorm van een groene strook die het begin van de schoolomgeving aanduidt“, verduidelijkt burgemeester Joachim Coens (CD&V).

Groene oversteekplaats

De strook is te zien aan weerszijden van de schoolpoorten. De oversteekplaats zelf is volledig groen geschilderd om bestuurders extra aandachtig te maken. “Een initiatief dat we enorm toejuichen”, zegt directeur An Goegebeur. Momenteel blijft de schoolzone beperkt tot de twee campussen van de vrije basisschool Moerkerke. “Op termijn is het de bedoeling om dat door te trekken naar alle scholen in de zone Damme en Knokke“, besluit korpschef Steve Desmet. Tot slot zal de snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur doorgetrokken worden als twee scholen heel dicht bij elkaar liggen. Een tussenstrook aan een hogere snelheid zal verdwijnen.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier