Scholengroep Sint-Michiel uit Roeselare zet volop in op duaal leren

De directie van Sint-Michiel is helemaal klaar om van duaal leren een succes te maken. Vooraan: leerling Felix Gheerardyn. © Stefaan Beel
Philippe Verhaest

Vanaf volgend schooljaar kan je bij Sint-Michiel liefst dertien studierichtingen volgen via duaal leren. Dat combineert twee dagen school met drie dagen ervaring op de werkvloer. De Burgerschool biedt vanaf 1 september dan weer artistieke vorming aan.

De scholengroep Sint-Michiel bouwt volop aan de toekomst, zegt coördinerend directeur Damienne Cottens. Een van de grote pijlers van de toekomst wordt duaal leren. “Vanaf 1 september bieden we liefst dertien studierichtingen aan via dit traject”, luidt het. “Dit combineert twee dagen school en drie dagen ervaring op de werkvloer. Op die manier wil de overheid iets doen aan de grote uitstroom van jongeren zonder diploma en de daaraan gekoppelde jeugdwerkloosheid.”

Volgend schooljaar stappen ruim 180 Vlaamse scholen mee in het project. Duaal leren wordt mogelijk in de derde graad (vijfde en zesde jaar) BSO in acht richtingen: haarverzorging (Viso), decoratie en schilderwerken (VTI), bouwplaatsmachinist (VTI), logistiek (Burgerschool), lassen-constructie (Centrum Leren en Werken), grootkeuken-catering (Centrum Leren en Werken), groenaanleg- en beheer (VABI) en dier & milieu (VABI). In het zevende specialisatiejaar is duaal leren een optie in: zorkundige (Centrum Leren en Werken), tuinaanlegger-groenbeheerder (VABI), dakwerker (VTI), interieurbouwer (VTI) en operator CNC-gestuurde houtbewerkingsmachines (VTI).

Voordeel voor alle partners

“Duaal leren moet iedereen voordelen opleveren”, argumenteert Paul Debruyne van VTI Roeselare. “Het stukje theorie dat niet op school gegeven zal worden, moet op de werkplek door de mentor bijgebracht worden. De leerling moet veel kennis van zaken opdoen, maar tegelijk ook ervaring krijgen met praktische vaardigheden. Voorwaarde is wel dat leerlingen arbeidsrijp en – bereid zijn.”

Wie duaal leren volgt, behaalt op het einde van de rit een volwaardig diploma, aangezien het project deel uitmaakt van het reguliere onderwijs. “Met vijf Roeselaarse scholen stappen we met veel zin in dit verhaal”, aldus nog Damienne Cottens. Aan ondernemers en bedrijven is er alvast geen gebrek, zo blijkt. “Er is vanuit de professionele sector veel interesse. Maar onze leerlingen mogen niet als goedkope werkkracht beschouwd worden. Ze vormen wel degelijk een meerwaarde voor een bedrijf.”

Leerlingen die voor duaal leren kiezen, kunnen ook rekenen op een maandelijkse leervergoeding van 500 euro. De uren op school en de werkplek nemen in totaal 38 uur in.

Felix Gheerardyn (18) volgt als leerling tuinaanleg bij VABI nu al een duaal leertraject. Drie dagen per week is hij aan de slag bij Tuinen Huyghe in Langemark. “Voor mij is dit de perfecte combinatie”, zegt hij. “Studeren en een geïntegreerde proef afwerken spreken me minder aan. Ik werk liever met mijn handen en leer op de werkvloer ook echt veel bij. Bovendien verdien ik op die manier ook een centje extra.”

Artistieke vorming in Burgerschool

Ook in de Burgerschool staat er een nieuwe opleiding in de steigers. Vanaf 1 september kan je er artistieke vorming volgen. Directeur Annelies Volckaert: “Daarmee zijn we naast Brugge pas de tweede West-Vlaamse school die hierop inzet. We gaan voor een blijvende brede algemene vorming met veel aandacht voor kunst. Zowel beeldende vorming, expressie als muzikale vorming zullen aan bod komen.” Artistieke vorming zal in de eerste graad aangeboden worden.

Damienne Cottens benadrukt dat Sint-Michiel de enige scholengroep in de regio zal zijn die vanaf 1 september 2019 alle basisopties aanbiedt. “Inclusief sport en voeding & horeca. Vanaf volgend schooljaar voegen we daar trouwens al een derde graad dierenzorg in Onze Jeugd aan toe en het VTI krijgt een nieuw zevende specialisatiejaar bso verwarmingsinstallaties.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier