Scholengroep Sint-Michiel Roeselare trekt zijn fusieplan niet in maar wil wel praten

© STEFAAN BEEL
Jos Remaut

Negen dagen nadat de storm losbarstte na het bekendmaken van het fusieplan van de Roeselaarse katholieke middelbare scholen, was er vandaag een eerste overleg tussen het schoolbestuur en de personeelsafgevaardigden van de diverse aangesloten scholen. Sint-Michiel wil in september wel een ruime overlegronde starten, maar lijkt niet van plan te zijn om terug te komen op het plan om tien middelbare scholen samen te voegen tot één instelling op vier campussen.

De personeelsafgevaardigden van de scholen en de vakbond ACW waren nochtans uitdrukkelijk vragende partij om een en ander te herbekijken, en om het hele veranderingstraject over te doen mét zin voor democratie en inspraak. De bordenwissers die op het eind van de protestmars van vorige vrijdag aan het schoolbestuur werden overhandigd, spreken wat dat betreft boekdelen. Ook extern, onder meer van onderwijsminister Hilde Crevits en het Roeselaarse stadsbestuur, is er druk in die zin.

Na afloop van het overleg verspreidden ‘het schoolbestuur en de directies’ volgend niet ondertekend perscommuniqué :

“Het schoolbestuur en de directies willen vanaf september ruime uitleg geven over de visie die aan de basis van het onderwijsplan ligt en in constructief overleg met alle betrokkenen de krijtlijnen uittekenen. Bij het begin van volgend schooljaar start het schoolbestuur zijn overlegronde met alle scholen. Op dat overleg zullen vertegenwoordigers van de respectievelijke LOC’s, van de schoolraden, van het Onderhandelingscomité (OCSG) en van het Medezeggenschapscollege mee uitgenodigd worden.”

“In het overleg is afgesproken dat leerlingen die op 1 september 2017 starten in een school, hun schoolloopbaan in die school kunnen beëindigen, ook als die school eventueel verhuist naar een andere locatie.”

Het schoolbestuur beseft ten volle dat deze grondige hervorming van het scholenlandschap emotionele reacties uitlokt. De raad van bestuur stelt vast dat de communicatie voor veel interpretaties gezorgd heeft en geleid heeft tot de vaak eenzijdige berichtgeving in de media. Het bestuur hoopt dat spoedig de broodnodige sereniteit terugkeert, zodat het overleg alle kansen krijgt.”

“Eindelijk zien ze het in”

Hoofdvakbondsafgevaardigde Eddy Debruyne toont zich na afloop van het gesprek vrij positief : “Eindelijk daagt het de Raad van Bestuur van de scholengroep Sint-Michiel, na heel wat overredingskracht van alle kanten (spontane acties, interventie Vlaams Parlement, tussenkomsten personeelsvertegenwoordigers met o.a. vraag naar extra OCSG) dat echt overleg met personeel, ouders en andere stakeholders in deze tijden absoluut noodzakelijk is. Een geruststelling voor personeel en ouders juist voor de vakantie, heel wat werk op de plank vanaf volgend schooljaar…”

“Tot er overeenstemming is, mag er niets veranderen”

Leraar Bart George van de Broederschool heeft nog niet de tijd gevonden om een en ander met de collega’s van de andere scholen te bespreken. maar uit eigen naam wil hij al wel een eerste reactie kwijt : “We zijn blij dat de scholengroep gesprekken wil starten, en kijken ernaar uit om samen met hen na te denken over de toekomst van het onderwijs in Roeselare, en dat vorm te kunnen geven.”

Toch vind ik dat ook de uitgangspunten van de hervorming ter discussie moeten staan, want daar spreekt al een bepaalde visie uit. Onze bezwaren zijn niet alleen emotioneel maar ook rationeel. Centraal staan voor ons overleg, participatie, en de belangen van de leerlingen en ouders van Roeselare, en van de leerkrachten van de diverse scholen.”

Tot er overeenstemming is, mag er niets veranderen. Elke verandering is immers een voorafname van de toekomst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier