Ruddervoordse Freya wint Vlaamse Olympiade

Freya Caris, laureate van de Vlaamse Olympiade voor Sociale Wetenschappen, hier samen met v.l.n.r.: leraar Patrick Rosselle, adjunct-directeur Martine De Zutter en collegedirecteur Paul Vanthournout. © Foto JS
Johan Sabbe

Freya Caris (18) uit Ruddervoorde, leerlinge van het zesde jaar humane wetenschappen aan het Torhoutse Sint-Jozefsinstituut, heeft de Vlaamse Olympiade voor Sociale Wetenschappen gewonnen, een onderzoekswedstrijd voor de derde graad van het secundair onderwijs. Het leverde haar 250 euro en een internationale stage op.

Freya Caris (18) woont in de Speienstraat in Ruddervoorde. Ze is de dochter van Jean-Pierre Caris en Marianne Smekens. Ze heeft een tweelingzus Laïta (18) en een jongere zus Mira (15). Haar voornaamste hobby’s zijn lezen, schrijven en beeldende kunst. Ze volgt de algemene beeldende vorming aan de SASK in Roeselare. Ook heeft ze dit jaar haar muziekopleiding accordeon en ensemble afgerond aan de Torhoutse Kunstacademie.

Ook al winst met klas

“Ik zet me graag in voor schoolprojecten, al dan niet voor het goede doel”, vertelt Freya. “Zo was ik geselecteerd om mee te gaan op fietsinleefreis naar Bangladesh in april van vorig jaar – onder de leiding van Luc Descheemaeker en Rik Cloet – maar door een blessure moest ik helaas afhaken. Dat kwam hard aan, maar het recordbedrag dat we later op school ophaalden met Music For Life ten voordele van Banglabari maakte veel goed.”

Vorig schooljaar won Freya met haar klas 506 de Grote Prijs voor Sociologie, georganiseerd door de Leuvense universiteit. Ze was een van de sterkhouders van dat klasproject. “Ik heb daar met plezier mijn schouders onder gezet, al was het samenwerken in zo’n grote groep niet simpel en kwam er veel stress bij kijken”, bekent ze. “Ik was wel heel trots dat we met de klas dat resultaat behaald hebben en ik ben ervan overtuigd dat ik toen veel heb bijgeleerd over het schrijven van een paper.”

Dit jaar koos Freya ervoor om zich aan de Vlaamse Olympiade voor Sociale Wetenschappen te wagen. “We moesten voor het vak gedragswetenschappen op school sowieso een paper schrijven en mijn leraar Patrick Rosselle stelde voor om die paper voor de Olympiade in te dienen. Zo kon ik zonder veel extra werk zien hoe mijn onderzoek op grotere schaal onthaald werd. In de Olympiade was er keuze uit zes thema’s en ik koos voor media. Ik deed theoretisch en praktisch onderzoek naar de invloed van de media op het geheugen. Mijn paper werd geëvalueerd door een team van deskundigen en professoren. Op basis van die evaluatie werden uit de meer dan 300 inzendingen de 30 finalisten gekozen en ik was erbij! De finale vond vorige zaterdag in Brussel plaats.”

Naar het buitenland

Tijdens de finale diende Freya een presentatie van tien minuten te geven over haar onderzoek en meteen won ze het pleit in de door haar gekozen categorie media. Vervolgens moesten de zes categoriewinnaars nog eens een korte presentatie geven voor de voltallige jury én de aula vol aanwezigen. Na een kort beraad werd Freya tot algemeen winnaar verkozen. “Alhoewel ik aanvankelijk stress had voor de presentaties – dat ligt buiten mijn comfortzone – ben ik heel blij met deze bevestiging door de jury.”

Freya won 250 euro en… een sociale stage. “Voor die stage mag ik een week naar het buitenland om er mensen te helpen”, zegt ze. “Hopelijk loop ik dit keer vooraf geen blessure op. De bestemming is nog niet bekend, maar het is in principe altijd de moeite. Bij vorige edities ging het om landen zoals Kenia, Tanzania en Kirgizië. Volgend jaar studeer ik aan de KU Leuven wijsbegeerte. Dan kan ik mijn ervaring bij het schrijven van papers van pas laten komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier