Ruben Dhont uit Oostende in World Solar Challenge in Australië

Ruben Dhondt (rechts) is een van de 16 studenten van de KU Leuven in de Bridgestone World Solar Challenge, het officieuze WK voor wagens op zonne-energie. © PUNCH POWERTRAIN SOLAR TEAM
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Ruben Dhondt is een van de 16 studenten van de KU Leuven in de Bridgestone World Solar Challenge, het officieuze WK voor wagens op zonne-energie.

De studenten reden met een zelfgemaakte zonnewagen om ter snelst van het Australische Darwin naar Adelaide. De competitie is loodzwaar, maar de Leuvense studenten begonnen met veel vertrouwen aan de race. Een van de studenten is Ruben Dhondt uit Oostende. “Ik studeer industrieel ingenieur Elektronica aan de KU Leuven. Eerst studeerde ik drie jaar in Oostende en nu zit ik al drie jaar in Leuven. Ik ben begonnen met dit project begin juni 2014. De bedoeling van de race was om met een zonnewagen van het noorden naar het zuiden te rijden in Australië, goed voor 3.020 kilometer”, weet Ruben.

“Het gaat hem vooral om efficiëntie. Daarnaast is het ook belangrijk dat het team goed is ingespeeld op elkaar, want als er platte band is moet dit zo snel mogelijk opgelost worden. De wagen moet ook legaal zijn om op de weg te rijden, dus bevat hij ook een lichtenhoorn en een achteruitkijkcamera. Ik ben sinds 13 september in Australië, een maand op voorhand on de wagen volledig raceklaar te maken”, gaat Ruben verder.

Ruben Dhondt.
Ruben Dhondt.© PUNCH POWERTRAIN SOLAR TEAM

Snelheid van 125 kilometer per uur

Het resultaat van anderhalve wagen is de Punch One, een wagen die enkel en alleen op zonne-energie rijdt. “Zijn topsnelheid is 125 kilometer per uur. De wagen verschilt op heel wat vlakken van zijn voorgangers. Bij de vorige wagen zat de piloot in het midden van de wagen, bij onze wagen is dat aan de zijkant. Daardoor hebben we minder luchtweerstand en vangen we dus minder wind. Dat moest ons helpen om sneller te rijden”, klinkt het.

(MF)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht van vrijdag 23 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier