Rolstoelmat van UGent en leerlingen Howest valt in de prijzen

Redactie KW

De vakjury van de wedstrijd Design with a Heart heeft woensdag in Elsene vier uitvindingen bekroond die het dagelijkse leven van mensen met een handicap moeten vereenvoudigen.

De humanitaire organisatie Handicap International organiseert de wedstrijd al dertien jaar om uitvinders van handicapvriendelijke hulpmiddelen in de bloemetjes te zetten.

Een jury van kinesisten, ergotherapeuten en andere specialisten koos in vier categorieën telkens één winnaar. In de categorie ‘scholen’, ging een samenwerking van UGent en een groep Howest-studenten uit Kortrijk met de prijs lopen. Zij bouwden een ‘rolstoelmat’, waarmee je de banden van een rolstoel kan drogen na een douchebeurt. Die uitvinding moet komaf maken met natte bandensporen door het huis na een douchebeurt.

Rolstoelmat van UGent en leerlingen Howest valt in de prijzen
© OLIVIER PAPEGNIES / COLLECTIF HUMA

Een gewone mat zou al bijna meterslang moeten zijn om er heen-en-weer over te rijden en de volledige afstand van het wiel te drogen. De rolstoelmat komt hieraan tegemoet. De rollen van het platform draaien immers maar in één richting. Wanneer je het platform opgereden bent en de wielen in de andere richting begint te draaien, ga je niet van het platform af maar blijf je ter plaatse rijden. Door het textiel dat op de rollen is aangebracht, worden zo de natte banden afgedroogd.

Het principe kan niet enkel gebruikt worden als douchemat, maar ook als deurmat, om te vermijden dat het hele huis vuil wordt na een uitstap op een regenachtige dag, want dan doet zich hetzelfde probleem voor.

(Bron Handicap International)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier