Roeselaarse jongeren denken na over de toekomst van Europa

© (Foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De afgelopen drie dagen kwamen meer dan 60 jongeren uit Vlaanderen, Nederland, Polen en Denemarken samen in Roeselare om na te denken over de toekomst van Europa.

Het was het einde van een internationaal jongerenproject waar kenniscentrum ARhus één van de partners was. Naast verschillende activiteiten en brainstormsessies in Roeselare stonden er ook ontmoetingen met beleidsmakers op het programma. De jongeren deelden zo hun ideeën aan onder andere Minister van jeugd Sven Gatz en het kabinet van Commissaris Marianne Thyssen.

Wel interesse

Begin 2017 startte het jongerenproject in kenniscentrum ARhus met als doel dialoog en ontmoetingen te creëren tussen jongeren, ondernemers en beleidsmakers van verschillende niveaus. Er schreven zich onmiddellijk meer dan 30 enthousiaste jongeren in. Eén van die jongeren is de Roeselaarse Kate Dejonckheere, 17 jaar en student Latijn-Moderne Talen in Barnum. Zij nam deel aan het volledige traject en woonde ook verschillende internationale seminaries bij in Denemarken en Nederland. Volgens haar zijn jongeren wel nog geïnteresseerd in het maatschappelijk debat. “Het project dat wij via kenniscentrum ARhus konden volgen was voor mij een eerste stap in het maatschappelijke debat. Ik zou het iedereen aanraden want uiteindelijk kunnen we zo nadenken over onze eigen toekomst en deze ideeën ook meegeven aan politici. Ik hoop alvast dat ze ook effectief met onze input aan de slag gaan”, aldus de jonge Kate.

De jongeren pleiten onder andere voor een wekelijks lesuur over maatschappelijke kwesties en hoe je moet omgaan met geld. Het lijkt de jongerenambassadeurs ook aangewezen om in te zetten op meer Europese regelgeving omtrent afwerkingsbeleid. Volgens de jongeren kan het promoten van Upcycling hierin een hulp zijn. Hierdoor kunnen meer producten zoals kledij hergebruikt worden.

Enkel bibliotheken

Opvallend is dat ook de andere Europese partners enkel kenniscentra of bibliotheken zijn. Zij zien het als hun rol om mensen in een neutrale omgeving te laten nadenken over de maatschappij. Volgens Yves Rosseel, algemeen directeur van ARhus, is het net aan de jongeren om de toekomst van Europa vorm te geven. “Europa staat op een belangrijk kruispunt. Voor veel jongeren lijkt het allemaal een ver-van-mijn-bedshow. Wij zien het als onze taak om actief burgerschap te bevorderen. Met dit project willen wij jongeren warm maken om na te denken over de toekomst”, aldus Yves Rosseel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier