REPORTAGE TechnoTielt laat jongeren proeven van de kunststoffen- en textielsector

© Foto Ronny Neirinck
Redactie KW

Vrijdag zette TechnoTielt de deuren open voor de schoolgaande jeugd, zaterdag kan iedereen eens gaan kijken.

De Academie voor de Toekomst ‘Nieuwe Materialen’ vond bij de stad Tielt, de POM en de Provincie West-Vlaanderen, scholen en opleidingscentra, bedrijven, VDAB en uitzendkantoren de passende partners voor het organiseren van TechnoTielt. Jongeren overtuigen om te kiezen voor de kunststoffen- en textielsector en werkzoekenden op weg helpen naar een job in die sector was het opzet en al van bij de start liep het storm in de Tieltse Europahal.

Van ontwerp tot massaproductie

Wordt op zaterdag 1 maart het grote publiek op de job- en opleidingsbeurs verwacht, dan zette TechnoTielt op vrijdag 28 februari de deuren open voor de schoolgaande jeugd die kennis kon maken met de wereld van kunststoffen en synthetische materialen. Secundaire scholen, hogescholen, universiteiten en andere opleidingsinstanties toonden aan meer dan 800 leerlingen hoe interessant een technische scholing wel kan zijn.

“Hier zien de jongeren de weg die een kunststofproduct aflegt van ontwerp tot massaproductie”, weet Ward Vervaeke, TAC in het VTI Tielt. “De bezoekers ontwerpen zelf een product: een vork, een tractor, een bekertje en noem maar op. Ze sturen het naar de 3D-printer en vandaar naar de matrijzenbouw. Het resultaat gaat naar de spuitgietmachine en men krijgt het afgewerkte product mee naar huis. De leerlingen van de basisscholen waren bijzonder geïnteresseerd en stelden veel vragen.”

“Belangrijk om kinderen op jonge leeftijd te introduceren”

Ook Franky Debaene, productiemanager bij Bayer Sheet Europe is tevreden met het initiatief. “Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd in de boeiende wereld van de techniek te introduceren. Ze reageren enthousiast, vooral omdat ze zelf iets kunnen maken, zoals een handig fotokadertje. Stilaan lijkt er kentering te komen in de opleidingskeuze, het is niet meer evident om zomaar voor aso te kiezen.”

Janos Wylin van WVOK promoot zijn mobiel Plastic Lab waarmee hij geïnteresseerde basisscholen aandoet, de VDAB stelt een lassimulator voor en workshops over slim textiel worden massaal bijgewoond. Opmerkelijke bezoekers tussen het jonge volkje zijn leden van de lokale Gidsenkring die op de beurs de nodige contacten leggen met het oog op het creëren van een Tieltse Kunststofroute.

(ART)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier