REPORTAGE Techniekclubs naar voorbeeld Zwevegem in 11 West-Vlaamse gemeenten

Redactie KW

In 11 West-Vlaamse gemeenten komen er techniekclubs zoals er vorig jaar al een actief was in Zwevegem.

Denk aan muziekscholen, of aan tekenacademies, maar in plaats van muziek of tekenen wordt met techniek gewerkt. Werken die techniekclubs ongeveer zo? Bij benadering. De vergelijking gaat niet volledig op. Maar er zijn inderdaad gelijkenissen tussen de nieuwe techniekclubs en de muziek- of tekenscholen.

In Kortrijk werden dinsdagmorgen de 12 techniekclubs voorgesteld. Dat gebeurde in aanwezigheid van Vlaams parlementslid Sabine Poleyn en met o.a. onderwijsmensen van Vives en van het vrij onderwijsnet. Maar ook zaakvoerders en gedeputeerde Carl Vereecke waren aanwezig.

Wat is een techniekclub?

Een techniekclub wil jongeren die talent hebben voor techniek samenbrengen en hen helpen bij het ontwikkelen van technologische vaardigheden.

Zo’n club was vorig jaar al actief in Zwevegem. Enkele lokale bedrijfsleiders, onderwijsmensen en het gemeentebestuur organiseerden er zo’n club voor kinderen van het vijfde en zesde leerjaar. Op woensdagmiddag kwamen ze bijeen en kregen er allerlei opdrachten waarmee ze zich technisch en technologisch konden bijschaven. De ambities van zo’n club reiken verder dan die van een gewone hobbyclub. Vrijwilligers – mensen uit het technisch onderwijs bij voorbeeld – maken de leerlingen niet alleen wegwijs doorheen de technologie, maar er wordt ook heel wat wetenschappelijke kennis doorgegeven.

Waar is zo’n club te vinden?

Vlaams volksvertegenwoordiger Sabine Polleyn nodigde vorig jaar diverse gemeentebesturen uit om het Zwevegemse voorbeeld van dichterbij te bekijken. Niet zonder resultaat. Het idee voor zo’n club vond gretig zijn weg naar 11 andere gemeenten.

De 12 West-Vlaamse techniekclubs zijn te vinden in

* Zwevegem

* Kortrijk

* Harelbeke

* Waregem

* Anzegem

* Wielsbeke

* Oostrozebeke

* Ingelmunster

* Izegem

* Wevelgem

* Poperinge

* Torhout

Samen met wie worden clubs georganiseerd?

In totaal zijn zo’n 400 kinderen ingeschreven die aan 12 sessies in de techniekclubs zullen deelnemen. De clubs krijgen de steun van heel wat partners. Naast de provincie en de gemeentes zijn dat ook nog 37 lokale technologiebedrijven, 52 techniekmentoren en diverse organisaties zoals het Resoc, Tofam, Voka, Unizo, het RTC, de VDAB, de onderwijsnetten en de lokale scholen. De hogeschool Vives is de trekker van de hele actie in West-Vlaanderen.

Wat willen clubs bereiken?

Met het gehele opzet willen de initiatiefnemers jongeren zin leren krijgen in alles wat met techniek te maken heeft. Om via die weg jongeren vlotter naar technische opleidingen te loodsen. Zeker in West-Vlaanderen is de nood aan geschoolde technici groot, terwijl het aanbod veel te klein is.

De Vlaamse regering heeft om dat tekort aan geschoolde technici op te lossen een STEM-actieplan (actieplan voor het stimuleren van loopbanen in wiskunde, exacte wetenschappen en techniek) 2012-2020 opgesteld. Dat is een plan met concrete maatregelen, zoals de lancering van de techniekclub. Dit vooral om de mentaliteit van de mensen te veranderen.

“Iedereen wil zijn zoon of dochter het liefst naar het ASO zien gaan”, zegt Rik Hostyn, organisator van de techniekclubs en verbonden aan Vives. “En als dat niet lukt, is TSO de laatste optie. Dit terwijl de sector schreeuwt om technisch opgeleid personeel. Daarom is het STEM-actieplan in 2012 in het leven geroepen. De mentaliteit moet wijzigen en de mensen moeten technische opleidingen en beroepen positiever gaan waarderen.”

Bestaat er iets als technisch analfabetisme?

“Er is teveel technologisch analfabetisme, niet alleen bij jongeren, maar bij de meeste mensen. Terwijl wij meer dan ooit permanent omgeven zijn door technologie en die technologische toepassingen van ‘s ochtends tot ‘s avonds van doen hebben”, zei Pol Demeurisse van het project Techniek Op School in onze krant vorig jaar in mei. De man waarschuwde wel voor om op lagere scholen uit te pakken met technologie-opleidingen. ‘Het maken van nestkastjes in de lagere school bij voorbeeld heeft nog niemand ertoe gebracht om te kiezen voor het technisch onderwijs.”

Wat moeten we dan wel op school? “Wij moeten er voor zorgen dat kinderen met technisch talent zich aangesproken voelen door techniek en dat zij gestimuleerd raken om dat talent te ontwikkelen,” zei hij toen. Zulke techniekclubs bieden die kinderen die kansen.

(JG, NVH, fotoWB)

Meer over techniekclubs en over technologisch analfabetisme in het archief van onze kranten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier