REPORTAGE Leerlingen organiseren bierdegustaties als leeronderneming

Redactie KW

Vier studenten van Howest Brugge kozen een niet-alledaags onderwerp voor hun leeronderneming.

Het nuttige aan het aangename koppelen, dat moeten enkele studenten van Howest Brugge gedacht hebben. Voor hun leeronderneming kozen ze een niet-alledaags onderwerp: bierdegustaties voor ondernemingen en bedrijven. “Het idee gistte na een teambuilding in Oostduinkerke. Onze groep werd willekeurig samengesteld”, opent Ruben Bonne uit Zwevezele.

Stress wegwerken

“We willen stress wegwerken bij bedrijven door hen onder te dompelen in de wereld van bier. Onze eerste echte grote degustatie vond vorige week plaats in de Charles Lindbergh in Oostende. We mochten maar liefst 100 mensen in de watten leggen met onze leeronderneming. De avond liep van een leien dakje. We kregen heel wat positieve reacties”, gaat Ruben verder.

Exclusieve samenwerking

“Als onderdeel van de degustatie presenteren we een biermand. De klanten kunnen bij ons bestellen. We werken samen met De Dolle Brouwers uit Diksmuide. De brouwerij geniet internationale bekendheid met bieren als Oerbier, Arabier en Stille Nacht. Alle bieren zijn bovengistend met nagisting op fles. De jaarlijkse productie ligt rond de 300.000 flesjes. Je kan dus spreken van een zekere exclusieve samenwerking. Voor de distributie doen we een beroep op De Centrale NV. De samenwerking verloopt opperbest.”

“Er staan nog drie degustaties op onze agenda. De specifieke planning is nog niet volledig uitgekiend. We doen alles in eigen beheer, van communicatie tot bestelling. Zo leren we hoe je later in het beroepsleven een onderneming uit de grond moet stampen. Onze school werkt samen met Unizo.”

Niet pintelieren

“Uiteraard heb ik zelf al eens geproefd van de verschillende soorten. Het is niet zo dat we rustig kunnen pintelieren tijdens de schooluren. Tijdens de degustatie blijven we professioneel. Al moet je soms wel eens voortonen hoe je het beste proeft. Het Oerbier is mijn favoriet. De bittere smaak past overal bij”, knipoogt Ruben.

Klemtoon op educatief aspect

“Er komt best wel wat kijken bij een degustatie. Denk aan smaakdetectie, de schuimlaag of de interpretatie van het bier. We leggen de klemtoon op het educatieve aspect. We zijn veel op baan voor onze leeronderneming. Af en toe werken we ook tijdens de schooluren aan het project. Er kruipt veel tijd en energie in, maar er zijn minder leuke onderwerpen om te behandelen. Ik zie groeiruimte om het concept verder te laten rijpen”, aldus nog Ruben Bonne.

Info: ‘Beer ‘n Degustation’ op Facebook of beerndegustation@gmail.com.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier