REPORTAGE Kinderen beleven avontuurlijk Reptikamp in Sint-Andries

Redactie KW

Een groep van 32 kinderen werd er ingewijd in de wondere wereld van slangen, spinnen en krokodillen.


Idee Kids vzw is een landelijk erkende jeugdvereniging die educatieve en creatieve projectkampen organiseert voor kinderen tot 12 jaar, begeleid door een groep enthousiaste monitoren. Deze zomer nemen overal in Vlaanderen duizenden kinderen deel aan zo’n Idee Kids kamp : van circus tot musical, superhelden en tovenaars, ridderspelen,…

Op het Reptikamp, dat van maandag 21 tot en met vrijdag 24 juli neerstreek in het Sint-Lodewijkscollege, leerden de kinderen onder professionele begeleiding van de Reptischool spelenderwijs alles over de biotoop en kenmerken van geleedpotigen, amfibieën en reptielen: slangen, hagedissen, schildpadden, schorpioenen, vogelspinnen,… Waarom vervelt een slang, of wat is het verschil tussen een krokodil en een alligator?

REPORTAGE Kinderen beleven avontuurlijk Reptikamp in Sint-Andries


Uiteindelijk stonden de kinderen zelf oog in oog met deze koudbloedige dieren. Maar schrik hadden ze niet, integendeel… “Slangen zijn cool, ik wist niet eens dat sommige zo groot konden worden”, zegt de negenjarige Michiel Vanhoren uit Oostkamp. De groep maakte zonet immers kennis met de tijgerpython, een exemplaar van vijf meter lang en maar liefst vijftig kilo.

REPORTAGE Kinderen beleven avontuurlijk Reptikamp in Sint-Andries


Michiel hoopt op Reptikamp nog van alles bij te leren. “Ik hou zielsveel van de natuur en droomde er altijd al van om later dierenverzorger te worden. Papa en mama hebben me voor dit kamp ingeschreven”, zegt hij. “Maar ik kijk ook graag naar natuurprogramma’s op tv, en op Nickelodeon naar Go Diego Go. Diego is een held die de dieren wil redden”, klinkt het. Samen met zijn nieuwe kampvriendjes ging Michiel met de slangen, spinnen en kroko’s op de foto. Ook voor de negenjarige Sara Versteye uit Sint-Michiels hebben slangen voortaan geen geheimen meer. “Wat ik zeker zal onthouden, is dat slangen aanvoelen wanneer je schrik voor ze hebt”, zegt ze. Samen met Loïc Strypstein poseert ze hier (zie foto hieronder) met een tapijtpython. De zevenjarige Thibo Devos, uit Oostkamp, is toch op zijn hoede. “Vooral krokodillen kunnen in het echt wel heel gevaarlijk zijn”, weet hij. “Maar zelf heb ik het meest schrik voor spinnen.”

REPORTAGE Kinderen beleven avontuurlijk Reptikamp in Sint-Andries


Romy Gersen uit Oedelem heeft dan weer ontzag voor de boa constrictor waarmee ze op de foto mag. “De eerste keer dat ik een slang van zo dichtbij zie”, klinkt het.

Vooroordelen

“Angst voor slangen en spinnen is doorgaans niet aangeboren maar wel aangeleerd”, zegt kampmonitor Bryan Minne van Reptischool. “Zo merken we dat kleuters meestal nog geen schrik hebben voor deze dieren. Ook in de lagere school zijn ze nog relatief onbevangen, maar vanaf de middelbare school steken de vooroordelen de kop op. Met het Reptikamp willen we die de wereld uit helpen door de kinderen te sensibiliseren. Zo proberen we ze ook mee te geven dat amfibieën en reptielen, ook al spreken ze nog zo tot de verbeelding, eigenlijk niet geschikt zijn om als huisdier te houden. Zo’n baby-brilkaaiman ziet er misschien schattig uit, maar kan tot wel twee meter lang worden.”

REPORTAGE Kinderen beleven avontuurlijk Reptikamp in Sint-Andries


Sommige kinderen hebben al een verrassend grote voorkennis. “Van tv-programma’s of wat ze erover gelezen hebben”, zeggen de monitoren. “We gaan ook langs bij scholen, op verjaardagsfeestjes,… Wat ons dan telkens opvalt, is dat kinderen heel veel onthouden. Zeker wanneer ze geboeid zijn, want wie zich voor Reptikamp inschreef heeft sowieso al een voorliefde voor deze dieren. Ze willen er graag nog meer over leren.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier