REPORTAGE. Het VTI in Veurne pakt uit met de eerste LEGO-studio in de Benelux

Leerlingen van het VTI in Veurne scoorden al hoog in techniek op LEGO-wedstrijden.
Redactie KW

In het VTI in Veurne opent woensdagmiddag de eerste LEGO Education Innovation Studio van ons land. Meer zelfs, Veurne pioniert niet alleen voor Vlaanderen, maar voor de hele Benelux.

Met de nieuwe studio wil het VTI van Veurne in de eerste plaats leerlingen van de basisscholen uit de omliggende gemeenten kennis laten maken met techniek en wetenschap. De kinderen krijgen dat in eerste sessies van leerkrachten van het VTI zelf, daarna nemen de leraren van de basisscholen dat over.

Maar LEGO op school… hoe komen de LEGOblokjes in het VTI van Veurne terecht?

Dat heeft, volgens directeur Franky Dorme van het VTI, alles te maken met een Comeniusproject van enkele jaren geleden. “Via die internationale samenwerking zijn leerkrachten van bij ons in contact gekomen met LEGO. Er werden samen met het bedrijf didactische pakketten samengesteld. Het gaat om werken met LEGO en toepassingen ervan voor een aantal technische vakken. Die pakketten vonden intussen hun weg naar de scholen en worden internationaal gebruikt.”

De banden met LEGO bleven en werden gekoesterd en leidden uiteindelijk tot de installatie van zo’n LEGO-studio op school.

Directeur Franky Dorme: “We zijn daarvoor indertijd naar het Verenigd Koninkrijk op prospectie geweest. Daar zijn er een 100-tal van dergelijke LEGO Education Innivation Studio’s op scholen uitgewerkt.” Het concept van zo’n studio vond het VTI van Veurne best interessant en ze haalden de studio naar Veurne, de eerste voor België, Nederland en Luxemburg. Met LEGO werd een overeenkomst voor de komende drie jaar gesloten.

Meer dan alleen maar ‘blokjes’….

In de LEGO-studio wordt uiteraard meer dan alleen maar met de legendarische ‘blokjes’ gewerkt. Het gaat om technische toepassingen en het gebruik van onder andere sensoren, motoren en tandwielen, toepassingen van pneumatica, hernieuwbare energie en het bouwen van robotten.

Het VTI van Veurne heeft intussen een samenwerking voor het gebruik van het LEGO-studio met 17 basisscholen uit de brede regio ( Adinkerke, Bulskamp, De Panne, Nieuwpoort, Oostduinkerke, Houtem, Koksijde, Leisele, Lo, Pervijze, Pollinkhove, Reninge, Steenkerke en Veurne).

Directeur Franky Dorme: “De scholen kunnen zich via een het web melden voor gebruik van de studio en kunnen zo hun sessie daarop reserveren. We richten ons op leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar, wat het basisonderwijs betreft.”

Niet alleen voor kinderen, maar ook voor jongeren…

Directeur Franky Dorme: “Behalve de scholen uit onze directe regio, kijken we op relatief korte termijn ook in de richting van het secundair onderwijs. Zeker met de op til zijnde onderwijsvernieuwing is het ook belangrijk om wat techniek betreft, aandacht te hebben voor de noden van ASO-scholen. Het is de bedoeling dat we ons naderhand richten tot heel West-Vlaanderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier