REPORTAGE 400 jonge bedenkers bezochten de uitvindersschool

Redactie KW

Verschillende lagere schoolkinderen in Vlaanderen lieten in oktober hun fantasie de vrije loop om hun droommachine te bedenken bij het initiatief MyMachine.

Howest studenten Industrieel Productontwerpen werkten per klas één droommachine uit. Die prototypes werden dinsdag voorgesteld aan de jonge bedenkers. Leerlingen uit het technisch secundair onderwijs beginnen in januari deze machines echt te bouwen. Uit onze provincie werkten basisscholen uit Rumbeke en Tielt mee.

Magische schommel

Het idee van een magische schommel kwam van Sabina Balogova uit het tweede leerjaar van basisschool Windekind uit Rumbeke. Zij wil schommelen, zonder dat ze er zelf veel voor moet doen.

Magische schommel ontwerpers: v.l.n.r. Jonas Boelaert (Gent), Randy De Bels (Ingelmunster), Kevin Vannieuwenborgh (Meulebeke) en Manu Desmedt (Moere).

Juf Barbara Vanneste van het eerste en juf Thyra Vermander van het tweede leerjaar werkten samen. De studenten zorgden bij hun ontwerp dat meerdere kinderen op een schommel konden. De schommel kan bewegen door kinderen die aan touwen trekken, waar de schommel aan bevestigd is. Rik Debeuf, technisch adviseur bij MSK Roeselare kwam dinsdag ook een kijkje nemen. “De leerlingen van de derde graad metaal en van houtbewerking zullen dit idee uitwerken.”

Chocoladekoekversier- en huiswerkmachine

De twee klassen van het tweede leerjaar van basisschool Heilige Familie uit Tielt kozen beiden hun droommachine. Marie-Julie Vandewalle van 2B kwam met het idee van een chocoladekoekversiermachine. “Ik vind chocoladekoeken en snoepjes lekker”, zegt ze. Pieter Vanhakendover (Oostende), Wouter Werbrouck (Kortrijk), Rainer Daeninck (Knokke) en Maxime Speecke (Nieuwpoort) probeerden met een popcornmachine uit een oude bioscoop een gebeuren rond de machine te creëren.

REPORTAGE 400 jonge bedenkers bezochten de uitvindersschool

De kinderen van 2A uit basisschool Heilige familie uit Tielt bij één van de 25 machines die konden uitgetest worden.

“De verschillende dispensers met toppings kunnen bediend worden door hendels en pompen. De koek blijft liggen en de machine draait errond.” Marie-Julie mocht proeven van de eerste chocoladekoek en die smaakte.

Lore Van Hecke uit 2A wou een huiswerkmachine, zodat ze aan haar mama kan zeggen dat ze huiswerk gemaakt heeft, maar dat – in werkelijkheid – de machine dit doet. Paolo Russo (Enschede), Liam De Brabandere (Tielt), Jan Logier (Torhout) en Thibault Vancanneyt (Brugge) maakten een machine met interactie die het huiswerk op eet (als het gemaakt is natuurlijk), en waar nog een beloning aan vast hangt als het goed terechtkomt. Lore was hiermee ook tevreden. Leerlingen van VTI Tielt zullen beide machines in januari beginnen bouwen.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier