Rechter geeft kleuterschool uit Ieper gelijk: koek of stuk fruit na de middag is niet verplicht

Redactie KW

“Kleuterschool De Minnetuin in Ieper is niet verplicht om haar leerlingen een koek of stuk fruit te laten eten in de namiddag.” De rechter gaat met die uitspraak niet in op de vraag van de ouders, die het niet pikten dat hun 5-jarige dochter geen tussendoortje meer mag eten.

De rechter in kort geding van de Brusselse rechtbank was overduidelijk in zijn verdict. “Het belang van het kind is in deze zaak niet gelijk te stellen met de mening van ouders dat er per se een stuk fruit of koek moet worden gegeten in de namiddag. De beslissing van de school is een algemene maatregel, genomen na voldoende overlegmomenten vooraf. De ouders van het kind bewijzen niet genoeg dat ze aan het overleg hebben deelgenomen. Daarnaast stel ik vast dat het kind ‘s middags een volledige maaltijd met soep, warm eten en een dessert krijgt en ook voldoende tijd krijgt om alles op te eten. Om 15.45 uur, na de laatste schoolbel, kan en mag het kind dan zonder enig probleem of verbod een vieruurtje nuttigen.” Hoger beroep is nog altijd mogelijk.

“Deze beschikking is een gevaarlijk precedent“, zegt Els De Frene, advocaat van de ouders. “Het recht op eten ligt in eerste instantie bij de ouders. Het is niet aan school om te bepalen of een kind iets mag eten of niet. Door deze beslissing wordt het Gemeenschapsonderwijs en de school meer baas over het kind dan de ouders. Ik vrees dat er meer zulke verboden gaan volgen door dit verdict, terwijl ik had gehoopt dat de rechter in het voordeel van het kind zou uitspreken.”

(THV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier