Provincie geeft groen licht voor schoolgebouw Howest in Kortrijk

Redactie KW

De Provincie heeft een stedenbouwkundige vergunning toegekend aan Howest in Kortrijk. Howest wil een schoolgebouw van 6.115 m² bouwen met een hoogte van 15,7 meter op de site van de Karel de Goedelaan.

De uitbreiding wordt gerealiseerd in functie van de verhuizing van de campus Renaat de Rudderelaan (756 studenten) naar de campus Karel de Goedelaan. Na de verhuizing worden de campussen gecentraliseerd. Het gebouw zal uit een grote ondergrondse sokkel van één volwaardige bouwlaag bestaan, met daarboven een vijfhoekige slankere bovenbouw van vier bijkomende bouwlagen. Een deel van de gevels (toegangen) wordt voorzien van digitale schermen.

Aangepast aan beroepen

Na de toekenning door de stad Kortrijk werden twee beroepen door bewoners uit de naastliggende woonwijk ingediend. Ze gingen niet akkoord met voorliggende aanvraag. Er werd onder andere gevreesd voor mobiliteitsproblemen door het gebrek aan parkeergelegenheid, buurtoverlast met schending van het residentieel karakter van de woonbuurt en problemen inzake grondwaterhuishouding. Om tegemoet te komen aan de bezwaarindieners worden er 106 bijkomende parkeerplaatsen voorzien in de nabije omgeving.

De oorspronkelijke aanvraag ging gepaard met het vellen van een 30-tal bomen. Rekening houdende met de opmerkingen vanuit de buurt, werd het groenplan door Howest aangepast zodat de boomkap tot een minimum beperkt wordt.

Howest verwerft ook de site Lagae

In de marge van het verkrijgen van de bouwvergunning kan Howest ook melden dat een verkoopsovereenkomst werd bereikt met Houthandel Lagae voor het verwerven van haar terreinen aan de Graaf Karel de Goedelaan. “Lagae engageert er zich toe de site gefaseerd vrij te maken tegen uiterlijk 31 december 2018. De aankoop van de site Lagae is een historische opportuniteit voor Howest. Een dergelijk terrein kunnen verwerven in de onmiddellijke omgeving van onze huidige campus biedt Howest de nodige zuurstof om te kunnen inspelen op toekomstige ontwikkelingen en groei”, zo klinkt het daar.

(FJA/AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier